Noky v rajčatovém vývaru recept

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření90 minPočet porcí4 porce

Noky v rajčatovém vývaru jsou pro zimní měsíce dostatečně lehké a plné, ale i dostatečně teplé pro chladné dny. Problém s noky je ten, že se momentálně těší ne příliš valné pověsti. Většina restaurací servíruje noky s máslem, smetanou, sýrem a dalšími nejrůznějšími přísadami, jako jsou lanýže nebo modrý sýr. Možná že takové ingredience ničí tu skvělou lahůdku, která je srdcem dokonalých nočků. Knedlíky lehké jako peří možná oceníte v kaluži intenzivně ochuceného vývaru. Klasický italský recept noků s červenou omáčkou vám představíme právě zde.

Recept na domácí noky bývá často velmi složitý, plný ultimátních rad, které v případě porušení zničí celé jídlo. A tak nebuďte paralyzovaní a přibrždění myšlenkami na bramborové pečivo, mlýnky na potraviny nebo válečky na halušky. Uvidíte, že pokud použijete tyto kuchyňské nástroje, výsledek nemusí být vždy ten nejlepší. Mnohdy vám z vaření vylezou těžké lepkavé kuličky noků, které se nikdy neuvaří rovnoměrně.
Jakmile si však uvědomíte, že recept na domácí bramborové noky je velmi jednoduchý, že k němu v zásadě potřebujete pouze brambory, nebudete potřebovat všechny ty věci a rady okolo.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • Na rajčatový vývar:
  • 30 ml olivového oleje
  • 1 střední nasekaná mrkev
  • 1 nasekaný střední stonek celeru
  • 1 nasekaná malá žlutá cibule
  • 3 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
  • 120 ml bílého vína
  • 800 g rajčat
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • Na noky:
  • 900 g brambor
  • 1 velké vejce, lehce rozšlehané
  • 1 čajová lžička soli
  • 150 až 190 g hladké mouky
  • Na dokončení:
  • čerstvá ricotta nebo hobliny parmazánu, plus listy bazalky


Způsob přípravy

Na upečení brambor rozehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory pečte 45 minut až 1 hodinu v závislosti na velikosti, dokud jimi neprojede lehce nůž. Mezitím si připravte rajčatový vývar.

Olej zahřejte ve velkém a těžkém hrnci na středně velkém plameni. Když je olej horký, přidejte mrkev, celer a cibuli a společně vařte 5 minut. Pokud začnou příliš hnědnout, snižte teplotu na střední. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu.

Nalijte víno a seškrábněte všechny připálené kousky, které jsou připálené na dně pánve. Potom víno několik minut vařte, dokud se nezredukuje na polovinu.

Rozmačkejte rajčata trochu lžící, přidejte do hrnce spolu s bazalkou a duste, dokud rajčatový vývar nezhoustne. Bude to trvat asi 45 minut. Potom vývar přeceďte přes síto s jemnými oky a podle chuti přidejte sůl a pepř. Odložte stranou.

Na noky nechte brambory po upečení 10 minut vychladnout a potom je oloupejte. Pak brambory rozmačkejte, přidejte vejce a sůl. Přidejte 75 ml mouky a promíchejte. Přidejte opět 75 ml mouky a zase promíchejte. Potom přidávejte tolik mouky, až vytvoříte těsto, které se vám nelepí na ruce. Pokud ano, přidejte ještě trochu mouky. Alespoň 1 minutu těsto hněte.

Těsto rozdělte na čtvrtiny. Vyválejte dlouhé válečky a nakrájejte stejně velké noky. Noky vařte v hrnci s vroucí osolenou vodou. Vařte, dokud noky nevyplavou na hladinu. Zabere to asi 2 minuty.

Mezitím ohřejte vývar na mírném plameni. Přidejte zcezené noky a ohřejte je ve vývaru také. Podávejte ozdobené několika kousky bazalky nebo s ricottou či parmezánem.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Noky v rajčatovém vývaru recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Noky v rajčatovém vývaru.
Nebo hledejte podobné podle části názvu noky rajčatovém vývaru .
Hledat podobné recepty na internetu jako Noky v rajčatovém vývaru

Kde najít informace



×