Noky v rajčatovém vývaru recept
Noky v rajčatovém vývaru jsou pro zimní měsíce dostatečně lehké a plné, ale i dostatečně teplé pro chladné dny. Problém s noky je ten, že se momentálně těší ne příliš valné pověsti. Většina restaurací servíruje noky s máslem, smetanou, sýrem a dalšími nejrůznějšími přísadami, jako jsou lanýže nebo modrý sýr. Možná že takové ingredience ničí tu skvělou lahůdku, která je srdcem dokonalých nočků. Knedlíky lehké jako peří možná oceníte v kaluži intenzivně ochuceného vývaru. Klasický italský recept noků s červenou omáčkou vám představíme právě zde.
Recept na domácí noky bývá často velmi složitý, plný ultimátních rad, které v případě porušení zničí celé jídlo. A tak nebuďte paralyzovaní a přibrždění myšlenkami na bramborové pečivo, mlýnky na potraviny nebo válečky na halušky. Uvidíte, že pokud použijete tyto kuchyňské nástroje, výsledek nemusí být vždy ten nejlepší. Mnohdy vám z vaření vylezou těžké lepkavé kuličky noků, které se nikdy neuvaří rovnoměrně.
Jakmile si však uvědomíte, že recept na domácí bramborové noky je velmi jednoduchý, že k němu v zásadě potřebujete pouze brambory, nebudete potřebovat všechny ty věci a rady okolo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na rajčatový vývar:
- 30 ml olivového oleje
- 1 střední nasekaná mrkev
- 1 nasekaný střední stonek celeru
- 1 nasekaná malá žlutá cibule
- 3 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
- 120 ml bílého vína
- 800 g rajčat
- 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Na noky:
- 900 g brambor
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- 1 čajová lžička soli
- 150 až 190 g hladké mouky
- Na dokončení:
- čerstvá ricotta nebo hobliny parmazánu, plus listy bazalky
Způsob přípravy
Na upečení brambor rozehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory pečte 45 minut až 1 hodinu v závislosti na velikosti, dokud jimi neprojede lehce nůž. Mezitím si připravte rajčatový vývar.
Olej zahřejte ve velkém a těžkém hrnci na středně velkém plameni. Když je olej horký, přidejte mrkev, celer a cibuli a společně vařte 5 minut. Pokud začnou příliš hnědnout, snižte teplotu na střední. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu.
Nalijte víno a seškrábněte všechny připálené kousky, které jsou připálené na dně pánve. Potom víno několik minut vařte, dokud se nezredukuje na polovinu.
Rozmačkejte rajčata trochu lžící, přidejte do hrnce spolu s bazalkou a duste, dokud rajčatový vývar nezhoustne. Bude to trvat asi 45 minut. Potom vývar přeceďte přes síto s jemnými oky a podle chuti přidejte sůl a pepř. Odložte stranou.
Na noky nechte brambory po upečení 10 minut vychladnout a potom je oloupejte. Pak brambory rozmačkejte, přidejte vejce a sůl. Přidejte 75 ml mouky a promíchejte. Přidejte opět 75 ml mouky a zase promíchejte. Potom přidávejte tolik mouky, až vytvoříte těsto, které se vám nelepí na ruce. Pokud ano, přidejte ještě trochu mouky. Alespoň 1 minutu těsto hněte.
Těsto rozdělte na čtvrtiny. Vyválejte dlouhé válečky a nakrájejte stejně velké noky. Noky vařte v hrnci s vroucí osolenou vodou. Vařte, dokud noky nevyplavou na hladinu. Zabere to asi 2 minuty.
Mezitím ohřejte vývar na mírném plameni. Přidejte zcezené noky a ohřejte je ve vývaru také. Podávejte ozdobené několika kousky bazalky nebo s ricottou či parmezánem.