recepty

Obrácený rebarborový dort


Obrácený rebarborový dort má lahodnou chuť vzniklou spojením lehce kyselé rebarbory a sladkého dortového korpusu.Je vynikající...
(celý recept)

Obrácený rebarborový dort má lahodnou chuť vzniklou spojením lehce kyselé rebarbory a sladkého dortového korpusu.Je vynikající. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Dno dortové formy vyložíme pečícím...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření120 minPočet porcí8 porcí


Ingredience receptu

  • 4 vejce
  • 1 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 700 g rebarbory nakrájené na proužky
  • 1/3 hrnku smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g nesoleného másla
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Způsob přípravy

Obrácený rebarborový dort má lahodnou chuť vzniklou spojením lehce kyselé rebarbory a sladkého dortového korpusu.Je vynikající. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem.Před samotným pečením na plech položíme dvě vrstvy alobalu a na ně teprve položíme připravenou naplněnou dortovou formu. Polovinu hrnku bílého cukru, kukuřičný škrob a oloupanou a nakrájenou rebarboru promícháme v míse. Ve vyšší pánvi rozpustíme polovinu másla a hnědý cukr a za stálého míchání necháme směs asi 2 minuty probublávat.Pak odstavíme z plotny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a se solí.V hnětači ušleháme máslo se zbylým cukrem a citronovou kůrou do hladké a načechrané směsi. Pak přidáme vanilku a promícháme. Nyní za stálého šlehání přidáme jedno po druhém vejce. Pak postupně přidáme citronovou šťávu a smetanu. Snížíme rychlost šlehání a přidáme do těsta postupně směs s moukou. Zvolna ušleháme hladké těsto. Směs másla s rozpuštěným hnědým cukrem vlijeme do připravené formy, na to naskládáme proužky rebarbory s cukrem a škrobem. Nakonec vše zalijeme těstem tak, aby byla rebarbora zcela zakrytá a horní část těsta uhladíme stěrkou. Dort pečeme v předehřáté formě asi 75 minut,po této době by měla být při doteku vrchní část pevná. Upečený dort vyndáme z trouby a necháme ho chladnout asi 15 minut. Pak podél stěn nožem dort odřízneme, na formu položíme dortový tác a obrácením dort vyklopíme. Vyklopení musíme provést ještě za tepla. Vyklopený dort necháme úplně vychladnout a můžeme si ho ještě přizdobit šlehanou smetanou.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Moučníky

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Obrácený rebarborový dort.
Nebo hledejte podobné podle části názvu obrácený rebarborový dort .
Hledat podobné recepty na internetu jako Obrácený rebarborový dort

Naši partneři