Ořechová bábovka s jablky recept
Ořechová bábovka s jablky je vláčná a voní ořechy a rozinkami. K nedělní odpolední kávě, nebo ke sváteční snídani s čajem nebo kakaem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 220 g změklého másla
- 4 vejce
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 střední jablka
- 4 lžíce mléka
- 150 g ořechů
- 100 g rozinek
- 100 ml rumu
- špetka soli
- špetka skořice
- olivový olej na vymazání formy
- moučkový cukr na zdobení
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Rozinky nasypeme do rumu, zahřejeme až k varu, pak rum necháme vychladnout a rozinky scedíme. Mezitím ušleháme vejce s cukrem do pěny. Pak postupně přidáváme změklé máslo, mléko, mouku promíchanou se sodou a práškem do pečiva.
Do těsta nakonec přidáme špetku soli a skořice, nastrouhaná jablka a rozinky nasekané nadrobno. Formu na bábovku vymažeme olejem a nalijeme do ní těsto. V předehřáté troubě bábovku pečeme 45 až 60 minut. Když doprostřed zapíchneme špejli a vytáhneme ji čistou, je bábovka upečená.
Necháme bábovku chladnout asi 15 minut ve formě, pak ji vyklopíme. Nakonec ji pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.