Osso Buco recept
Osso Buco je italská specialita z telecí kližky dušené se zeleninou ve víně. Křehoučké maso voňavé bylinkami je prostě delikatesa a rozhodně nebudete litovat, že jste se pustili do vaření.
(celý recept)
Ingredience receptu
- bouquet garni :
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 hřebíčky
- 1 suchý bobkový list
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- dušené maso :
- 1,2 kg telecí kližky s kostí
- 1 hrnek suchého bílého vína
- 1 lžíce rajského protlaku
- 3 hrnku kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1 mrkev nakrájená na kostičky
- 1 stonek celeru nakrájený na malé kostičky
- 3 lžíce nakrájené ploché zelené petržele
- mletý černý pepř
- 1 malá cibule nakrájená na hrubé kousky
- mořská sůl
- hladká mouka
- 1 lžíce citronové kůry
- kuchyňský motouz k bouquet garni a pro uvázání telecí kližky
Způsob přípravy
Osso Buco je italská specialita z telecí kližky dušené se zeleninou ve víně. Křehoučké maso voňavé bylinkami je prostě delikatesa a rozhodně nebudete litovat, že jste se pustili do vaření. Připravíme si bouquet garni svázáním tymiánu, bobkového listu, hřebíčků a rozmarýnu pevně dohromady kuchyňským provázkem. Maso omyjeme a důkladně osušíme a převážeme kuchyňským provázkem, aby drželo u kosti. Ze všech stran ho osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Přebytek mouky zlehka oklepneme. Ve velkém kastrole rozpálíme olej a kližku v něm opečeme po každé straně asi 3 minuty. Jakmile maso zhnědne, vyndáme ho na zvláštní talíř. Do kastrolu teď vhodíme celer, mrkev a cibuli. Trochu přisolíme a dusíme 8 minut až zelenina změkne.Pak přidáme rajský protlak a dobře promícháme.
Nyní do kastrolu k zelenině vrátíme opečené maso, přidáme bílé víno a dusíme, až se polovina tekutiny odpaří. Pak přidáme bouquet garni a 2 hrnky kuřecího vývaru. Vše přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna dusíme přikryté pokličkou asi 1,5 hodiny. Pokrm kontrolujeme průběžně a je-li třeba, dolijeme vývar, aby bylo maso ze 3/4 ponořené. Jakmile začne maso odpadávat od kosti a je dostatečně měkké, vyndáme ho do servírovací mísy a odstraníme motouz a kosti. Z omáčky odstraníme i svazek koření (bouquet garni) a přidáme ji k masu do servírovací mísy. Sekaná zelená petrželka a citronová kůra slouží k ozdobení a dochucení jídla. Osso Buco podáváme nejlépe s milánským šafránovým rizotem.