recepty

Osso Buco


Osso Buco je italská specialita z telecí kližky dušené se zeleninou ve víně. Křehoučké maso voňavé bylinkami je prostě delikatesa a rozhodně nebudete litovat, že jste se pustili do vaření...
(celý recept)

Osso Buco je italská specialita z telecí kližky dušené se zeleninou ve víně. Křehoučké maso voňavé bylinkami je prostě delikatesa a rozhodně nebudete litovat, že jste se pustili do vaření. Připraví...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření120 minPočet porcí6 porcí


Ingredience receptu

  • bouquet garni :
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 hřebíčky
  • 1 suchý bobkový list
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • dušené maso :
  • 1,2 kg telecí kližky s kostí
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 3 hrnku kuřecího vývaru
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 1 stonek celeru nakrájený na malé kostičky
  • 3 lžíce nakrájené ploché zelené petržele
  • mletý černý pepř
  • 1 malá cibule nakrájená na hrubé kousky
  • mořská sůl
  • hladká mouka
  • 1 lžíce citronové kůry
  • kuchyňský motouz k bouquet garni a pro uvázání telecí kližky

Způsob přípravy

Osso Buco je italská specialita z telecí kližky dušené se zeleninou ve víně. Křehoučké maso voňavé bylinkami je prostě delikatesa a rozhodně nebudete litovat, že jste se pustili do vaření. Připravíme si bouquet garni svázáním tymiánu, bobkového listu, hřebíčků a rozmarýnu pevně dohromady kuchyňským provázkem. Maso omyjeme a důkladně osušíme a převážeme kuchyňským provázkem, aby drželo u kosti. Ze všech stran ho osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Přebytek mouky zlehka oklepneme. Ve velkém kastrole rozpálíme olej a kližku v něm opečeme po každé straně asi 3 minuty. Jakmile maso zhnědne, vyndáme ho na zvláštní talíř. Do kastrolu teď vhodíme celer, mrkev a cibuli. Trochu přisolíme a dusíme 8 minut až zelenina změkne.Pak přidáme rajský protlak a dobře promícháme. Nyní do kastrolu k zelenině vrátíme opečené maso, přidáme bílé víno a dusíme, až se polovina tekutiny odpaří. Pak přidáme bouquet garni a 2 hrnky kuřecího vývaru. Vše přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna dusíme přikryté pokličkou asi 1,5 hodiny. Pokrm kontrolujeme průběžně a je-li třeba, dolijeme vývar, aby bylo maso ze 3/4 ponořené. Jakmile začne maso odpadávat od kosti a je dostatečně měkké, vyndáme ho do servírovací mísy a odstraníme motouz a kosti. Z omáčky odstraníme i svazek koření (bouquet garni) a přidáme ji k masu do servírovací mísy. Sekaná zelená petrželka a citronová kůra slouží k ozdobení a dochucení jídla. Osso Buco podáváme nejlépe s milánským šafránovým rizotem.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Maso

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Osso Buco.
Nebo hledejte podobné podle části názvu osso buco .
Hledat podobné recepty na internetu jako Osso Buco

Naši partneři