Pečené jehněčí s gratinovanými brambory a s kaštany je báječné a syté vyloženě zimní jídlo. Už pohled na něj člověka zahřeje, a což teprve, když ho ochutnáme. (celý recept)
Pečené jehněčí s gratinovanými brambory a s kaštany je báječné a syté vyloženě zimní jídlo. Už pohled na něj člověka zahřeje, a což teprve, když ho ochutnáme.
Maso nařízneme hlubokými řezy po celé ...
Pečené jehněčí s gratinovanými brambory a s kaštany je báječné a syté vyloženě zimní jídlo. Už pohled na něj člověka zahřeje, a což teprve, když ho ochutnáme.
Maso nařízneme hlubokými řezy po celé ploše a do každého řezu vložíme kousek česneku a snítku rozmarýnu. Celé maso i uvnitř řezů potřeme olivovým olejem, zabalíme ho do potravinové folie a uložíme marinovat na několik hodin do ledničky.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů a maso vyndáme z lednice a necháme ho ještě ležet, aby získalo pokojovou teplotu. Pekáč potřeme kdoulovým želé,trochu osolíme a opepříme. Maso vložíme ho do pekáče a zbytek želé vetřeme i do řezů na mase. v předehřáté troubě zprudka pečeme jehněčí 30 minut.
Mezitím brambory a celer oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci svaříme mléko, smetanu a šlehačku. Přidáme k němu tymián, česnek a na kostky nakrájenou zeleninu a povaříme 5 minut.
Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní kaštany nakrájené na plátky.
Brambory a celer po 5 minutách vyndáme ze smetanové omáčky, necháme okapat a rovnoměrně navrstvíme na vařené kaštany do zapékací misky.Opatrně vše zalijeme smetanovou omáčkou.
Teplotu trouby snížíme na 140 stupňů a k jehněčímu do pekáče přilijeme sherry a víno a dále pečeme asi 60 minut. 15 minut od snížení teploty, do trouby přidáme zapékací misku se zeleninou a umístíme ji na horní patro. Zapékáme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne.
Pak mísu s gratinovanými brambory vyjmeme z trouby a uložíme do tepla.
Když je jehněčí měkké, vyndáme ho z pekáče a uložíme na horký talíř a také do tepla. Do pekáče přidáme vývar a omáčku vaříme do požadovaného zhoustnutí.
Před podáváním hotovou omáčku přecedíme. Jednotlivé porce gratinovaných brambor a jehněčího masa pak lehce omáčkou přelijeme. Podáváme teplé.