recepty

Pečené jehněčí s gratinovanými brambory


Pečené jehněčí s gratinovanými brambory a s kaštany je báječné a syté vyloženě zimní jídlo. Už pohled na něj člověka zahřeje, a což teprve, když ho ochutnáme...
(celý recept)

Pečené jehněčí s gratinovanými brambory a s kaštany je báječné a syté vyloženě zimní jídlo. Už pohled na něj člověka zahřeje, a což teprve, když ho ochutnáme. Maso nařízneme hlubokými řezy po celé ...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření120 minPočet porcí6 porcí


Ingredience receptu

  • 2 kg zadního jehněčího masa
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 50 ml suchého sherry
  • 8 stroužků česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 85 kdoulového želé
  • 4 snítky rozmarýnu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • gratinované brambory:
  • 500 g brambor
  • 85 ml mléka
  • 140 ml smetany
  • 500 g celeru
  • 10 g másla
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g uvařených a oloupaných kaštanů
  • 425 ml šlehačky

Způsob přípravy

Pečené jehněčí s gratinovanými brambory a s kaštany je báječné a syté vyloženě zimní jídlo. Už pohled na něj člověka zahřeje, a což teprve, když ho ochutnáme. Maso nařízneme hlubokými řezy po celé ploše a do každého řezu vložíme kousek česneku a snítku rozmarýnu. Celé maso i uvnitř řezů potřeme olivovým olejem, zabalíme ho do potravinové folie a uložíme marinovat na několik hodin do ledničky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a maso vyndáme z lednice a necháme ho ještě ležet, aby získalo pokojovou teplotu. Pekáč potřeme kdoulovým želé,trochu osolíme a opepříme. Maso vložíme ho do pekáče a zbytek želé vetřeme i do řezů na mase. v předehřáté troubě zprudka pečeme jehněčí 30 minut. Mezitím brambory a celer oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci svaříme mléko, smetanu a šlehačku. Přidáme k němu tymián, česnek a na kostky nakrájenou zeleninu a povaříme 5 minut. Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní kaštany nakrájené na plátky. Brambory a celer po 5 minutách vyndáme ze smetanové omáčky, necháme okapat a rovnoměrně navrstvíme na vařené kaštany do zapékací misky.Opatrně vše zalijeme smetanovou omáčkou. Teplotu trouby snížíme na 140 stupňů a k jehněčímu do pekáče přilijeme sherry a víno a dále pečeme asi 60 minut. 15 minut od snížení teploty, do trouby přidáme zapékací misku se zeleninou a umístíme ji na horní patro. Zapékáme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Pak mísu s gratinovanými brambory vyjmeme z trouby a uložíme do tepla. Když je jehněčí měkké, vyndáme ho z pekáče a uložíme na horký talíř a také do tepla. Do pekáče přidáme vývar a omáčku vaříme do požadovaného zhoustnutí. Před podáváním hotovou omáčku přecedíme. Jednotlivé porce gratinovaných brambor a jehněčího masa pak lehce omáčkou přelijeme. Podáváme teplé.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Maso

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu pečené jehněčí gratinovanými brambory .
Hledat podobné recepty na internetu jako Pečené jehněčí s gratinovanými brambory

Naši partneři