recepty

Pečený krocan


Pečený krocan je sváteční vánoční jídlo, kterým nakrmíme celou rodinu. Křehké voňavé maso můžeme podávat třeba s bramborem a dušenou zeleninou...
(celý recept)

Pečený krocan je sváteční vánoční jídlo, kterým nakrmíme celou rodinu. Křehké voňavé maso můžeme podávat třeba s bramborem a dušenou zeleninou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z krůty odstraníme...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření3 minPočet porcí8 porcí


Ingredience receptu

  • 1 krůta (asi 4,5 kg)
  • 120 g másla
  • 1 palice česneku
  • 2 citrony
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 cibule
  • velký svazek čerstvého tymiánu
  • sůl - podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř - podle chuti

Způsob přípravy

Pečený krocan je sváteční vánoční jídlo, kterým nakrmíme celou rodinu. Křehké voňavé maso můžeme podávat třeba s bramborem a dušenou zeleninou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z krůty odstraníme drůbky, pokud tam jsou. Důkladně ji omyjeme a osušíme. Celou osolíme a opepříme a to i zevnitř. Do břišní dutiny vložíme oloupanou a rozpůlenou cibuli, česnekovou palici příčně rozříznutou na polovinu, svazek čerstvého tymiánu a citron rozpůlený na poloviny. Na pánvi rozpustíme máslo a vmícháme do něj šťávu a nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu. nakonec ještě přidáme lžičku nasekaného tymiánu. Krocana vložíme do velkého pekáče a potřeme ho máslovou směsí. Ještě trochu osolíme a opepříme. Nohy krocana svážeme provázkem a konce křídel složíme pod tělo krocana. Vložíme ho do předehřáté trouby a pečeme 2 hodiny přikryté. Pak pekáč odklopíme a dopečeme dozlatova (asi půl hodiny). Upečeného krocana vyndáme z trouby a necháme stát asi 20 minut. Pak ho můžeme nakrájet.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Drůbeží

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Pečený krocan.
Nebo hledejte podobné podle části názvu pečený krocan .
Hledat podobné recepty na internetu jako Pečený krocan

Naši partneři