Pečený krocan recept
Pečený krocan je sváteční vánoční jídlo, kterým nakrmíme celou rodinu. Křehké voňavé maso můžeme podávat třeba s bramborem a dušenou zeleninou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 krůta (asi 4,5 kg)
- 120 g másla
- 1 palice česneku
- 2 citrony
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 cibule
- velký svazek čerstvého tymiánu
- sůl - podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř - podle chuti
Způsob přípravy
Pečený krocan je sváteční vánoční jídlo, kterým nakrmíme celou rodinu. Křehké voňavé maso můžeme podávat třeba s bramborem a dušenou zeleninou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z krůty odstraníme drůbky, pokud tam jsou. Důkladně ji omyjeme a osušíme. Celou osolíme a opepříme a to i zevnitř. Do břišní dutiny vložíme oloupanou a rozpůlenou cibuli, česnekovou palici příčně rozříznutou na polovinu, svazek čerstvého tymiánu a citron rozpůlený na poloviny. Na pánvi rozpustíme máslo a vmícháme do něj šťávu a nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu.
nakonec ještě přidáme lžičku nasekaného tymiánu. Krocana vložíme do velkého pekáče a potřeme ho máslovou směsí. Ještě trochu osolíme a opepříme. Nohy krocana svážeme provázkem a konce křídel složíme pod tělo krocana. Vložíme ho do předehřáté trouby a pečeme 2 hodiny přikryté. Pak pekáč odklopíme a dopečeme dozlatova (asi půl hodiny). Upečeného krocana vyndáme z trouby a necháme stát asi 20 minut. Pak ho můžeme nakrájet.