Pečená husa, posvícenská, nebo svatomartinská, s červeným zelím to je pochoutka jedna radost. Není k tomu potřeba nic než maso a koření a trpělivost. (celý recept)
Pečená husa, posvícenská, nebo svatomartinská, s červeným zelím to je pochoutka jedna radost. Není k tomu potřeba nic než maso a koření a trpělivost. Tajemství šťavnaté husy totiž spočívá v pomalém pe...
Pečená husa, posvícenská, nebo svatomartinská, s červeným zelím to je pochoutka jedna radost. Není k tomu potřeba nic než maso a koření a trpělivost. Tajemství šťavnaté husy totiž spočívá v pomalém pečení.
Omytou a očištěnou husu osolíme a okmínujeme (i uvnitř) nejlépe den předem. Stačí ale, necháme-li ji před vložením do trouby alespoň 2 hodiny v pokojové teplotě.
Do pekáčku dáme sádlo z husy, na něj položíme prsíčky dolů husu, podlijeme trochou horké vody, přikryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů.
Po 30 minutách husu otočíme, snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme přikryté dalších 30 minut. Během pečení husu poléváme vypečeným tukem, podléváme a případně odebíráme vypečený tuk.
Po uplynutí této doby husu naporcujeme a znovu přikryté pečeme ještě půl hodiny. Nakonec pekáč odkryjeme a dopékáme za občasného polévání, aby se vytvořila křupavá kůrčička.