Pečené artyčoky v troubě recept
Sezona artyčoků je tu a nastal čas objevit kouzlo artyčoku. Tento perfektní předkrm z Jižní Itálie, je velmi rychlý na přípravu a skvěle se hodí také jako příloha k masu. Artyčok vás ihned okouzlí svou jemnou a máslovou chutí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 ml extra panenský olivový olej
- 250 ml bílého vína
- 2 lžíce sušené oregána
- 2–3 lžičky sušeného drceného chilli
- česnek, nadrobno nasekaný 12 stroužků
- sůl a čerstvě namletý pepř
- artyčoky zbavené stonku
- půlka limety nebo citrónu
Způsob přípravy
Rozehřejte troubu na 260 °C. V míse smíchejte bylinky olej s vínem, oregano, vločky chilli, česnek, sůl a pepř a dejte stranou.
Vršek artyčoku odkrojte cca 2,5 cm a listy jemně odtáhněte od sebe, aby se hlava otevřela. Naskládejte artyčoky do menšího pekáče odkrojenou stranou nahoru a každý z nich přelijte olejovou směsí, přičemž si dejte pozor, aby se dostala mezi všechny listy. Přikryjte artyčoky alobalem a pečte 45 minut.
Poté alobal odkryjte a dále pečte cca dalších 30 minut, dokud zelenina nezhnědne a nezměkne. Během pečení artyčoky často polévejte šťávou z nádoby. Hotové jídlo nechte 10 minut zchladnout a poté ho můžete podávat teplý spolu s výpekem a zakápnuté trochou šťávy z limetky.