Pečené koleno recept
Pečené koleno se zelím nám bude nejlépe chutnat se sklenicí studeného piva. Je to příjemná večeře v sychravých podzimních a zimních dnech.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 vepřové koleno
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- špetka mletého kmínu
- sůl
- 500 g kysaného zelí
- 2 hřebíčky
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžička cukru krupice
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Cibuli nakrájíme na kroužky a naskládáme ji na dno pekáče.
Vepřové koleno nařízneme na několika místech přes kůži až k jemnému masu a potřeme ho utřeným česnekem, solí a kmínem. Pak ho položíme na cibuli, trochu podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
Po této době teplotu trouby snížíme na 150 stupňů a znovu maso pečeme asi 1,5 hodiny. Občas ho otočíme. Když je koleno měkké, vyndáme ho z pekáče a na cibuli navrstvíme kysané zelí s hřebíčky, bobkovým listem a novým kořením. Zlehka zelí posypeme trochou cukru.
Na zelí položíme vepřové koleno a vše krátce zapečeme. Nakonec z pekáče odstraníme bobkový list, nové koření a hřebíček a pečené koleno se zelím podáváme horké.