Vepřové koleno je kalorická bomba, a proto se hodí zejména k chladnějšímu počasí. Když je udělané na pivě, odolá této české specialitě jen málokdo. Nejlépe chutná s nastrouhaným křenem, hořčicí, chlebem, okurkou a žejdlíkem piva. Já jsem se v přípravě receptu nechala inspirovat předpisem ze stránek Czechspecial, kde jsou k nalezení recepty na jídla, která můžeme bez nadsázky považovat za národní poklad. (celý recept)
Vepřové koleno je kalorická bomba, a proto se hodí zejména k chladnějšímu počasí. Když je udělané na pivě, odolá této české specialitě jen málokdo. Nejlépe chutná s nastrouhaným křenem, hořčicí, chleb...
Kůži na koleně je nejprve třeba tzv. "umělecky vyzdobit", tedy ostrým nožem nakrájet na mřížky. Do vzniklých otvorů vetřeme utřený česnek, hořčici, sůl, pepř, kmín a ještě papriku. Maso vložíme do pekáče a necháme přes noc uležet v chladu.
K odleželému masu přisypeme nové koření, bobkový list a na měsíčky nakrájenou cibuli. Do pekáčku přihodíme snítku rozmarýnu a vše zalijeme pivem. Troubu roztopíme na 180 - 200°C, nádobu s masem zakryjeme alobalem a pečeme v troubě asi hodinu a půl. V mezičase lze maso podlévat.
Po hodině a půl sundáme alobal a koleno necháme ještě půl hodiny péct, aby byla kůžička křupavá. Na posledních pár minut můžeme zapnout gril, který proces urychlí.
Po upečení koleno vyndáme z pekáčku, šťávu slijeme, odstraníme koření, necháme krátce zredukovat, a když je třeba, můžeme ji zahustit jíškou nebo chlebem. Koleno podáváme s pečivem nebo bramborem.