Pečený roastbeef recept
Tradiční způsob úpravy hovězího masa, který je charakteristický pro anglickou kuchyni. Používá se k ní nízký roštěnec, který se před přípravou marinuje v oleji a koření a pak se peče vcelku v předehřáté troubě, přičemž váleček masa se obvazuje nití, aby si udržel tvar. Hotový se krájí na tenké příčné plátky, zpravidla se vyžaduje příprava „medium“, s dokřupava propečenou kůrkou a růžovým polosyrovým středem. Teplý roastbeef je v anglosaských zemích obvyklou součástí svátečního oběda, zpravidla s bramborami a yorkshirským pudinkem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- vysoký roštěnec 600 g
- dijónská hořčice 150 g
- olivový olej 150 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
Způsob přípravy
Roštěnec očistěte, vrchní blánu nařízněte na kostičky. Potřete hořčicí a olejem a nechte nejméně 24 hodin marinovat.
Troubu předehřejte na 140 °C. Maso osolte, opepřete a ze všech stran zprudka opečte na pánvi.
Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 60 minut tak, aby měl roštěnec ve středu 45–55 °C (teplotu zkontrolujte vpichovacím teploměrem).
Vyjměte a nechte maso ještě 10 minut odpočinout. Nakrájejte na tenké plátky a podávejte s hořčicí nebo jen tak samotné.