Pikantní smažený řízek recept
Pikantní smažený řízek s houbovou omáčkou můžeme podávat s hranolky, nebo klidně s bramborovou kaší. Je to další varianta smaženého řízku, tentokrát netradičně s omáčkou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- omáčka:
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 250 g slaniny
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 g hub
- 1 nadrobno nakrájená bílá cibule
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- řízek:
- 1/2 hrnku řepkového oleje
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžíce pálivé hořčice
- 4 telecí kotlety
- 3 vejce
- 2 hrnky strouhanky
- sůl
- mletý černý pepř
- na zdobení:
- nasekaná zelená petržel, nebo zelený salát
Způsob přípravy
Pikantní smažený řízek s houbovou omáčkou můžeme podávat s hranolky, nebo klidně s bramborovou kaší. Je to další varianta smaženého řízku, tentokrát netradičně s omáčkou. Nejdříve si připravíme omáčku. Ve velké pánvi smažíme nakrájenou slaninu asi 10 minut, až se stane křupavou. Pak ji vyndáme děrovanou lžící na papírové utěrky a přebytečný tuk necháme okapat. Do pánve zatím nasypeme cibuli a orestujeme ji, až změkne. Nyní k ní přidáme nakrájené houby (třeba žampiony) a tymián a dusíme asi 6 minut, aby se houby provařily. Mouku důkladně rozmícháme v troše hovězího vývaru, pak zbylý vývar přidáme a nalijeme ho k houbám. Přivedeme k varu a za častého míchání vaříme zvolna při střední teplotě přibližně 8 minut, až omáčka správně zhoustne.
Pak ji přikryjeme pokličkou a odstavíme z plotny. Každou kotletu naklepeme paličkou, osolíme a opepříme. Do misky nasypeme mouku, špetku pepře a soli a promícháme. V druhé misce rozšleháme vejce s hořčicí. Do třetí misky nasypeme strouhanku a také ji promícháme s trochou pepře a soli. Nyní kotlety postupně obalíme v mouce, ve vejcích a ve strouhance. Ve velkém pekáči, v troubě předehřáté na 200 stupňů, pak kotlety osmažíme po obou stranách v rozpáleném řepkovém oleji, do kterého jsme přidali máslo. Když dostanou správnou zlatou barvu, jsou hotové. Řízky na talíři posypeme křupavou slaninou, polijeme je houbovou omáčkou a můžeme ozdobit zelenou petrželkou nebo listem čerstvého zeleného salátu.