recepty

Pikantní smažený řízek


Pikantní smažený řízek s houbovou omáčkou můžeme podávat s hranolky, nebo klidně s bramborovou kaší. Je to další varianta smaženého řízku, tentokrát netradičně s omáčkou...
(celý recept)

Pikantní smažený řízek s houbovou omáčkou můžeme podávat s hranolky, nebo klidně s bramborovou kaší. Je to další varianta smaženého řízku, tentokrát netradičně s omáčkou. Nejdříve si připravíme omá...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření60 minPočet porcí4 porce


Ingredience receptu

  • omáčka:
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 250 g slaniny
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 g hub
  • 1 nadrobno nakrájená bílá cibule
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • řízek:
  • 1/2 hrnku řepkového oleje
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce pálivé hořčice
  • 4 telecí kotlety
  • 3 vejce
  • 2 hrnky strouhanky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • na zdobení:
  • nasekaná zelená petržel, nebo zelený salát

Způsob přípravy

Pikantní smažený řízek s houbovou omáčkou můžeme podávat s hranolky, nebo klidně s bramborovou kaší. Je to další varianta smaženého řízku, tentokrát netradičně s omáčkou. Nejdříve si připravíme omáčku. Ve velké pánvi smažíme nakrájenou slaninu asi 10 minut, až se stane křupavou. Pak ji vyndáme děrovanou lžící na papírové utěrky a přebytečný tuk necháme okapat. Do pánve zatím nasypeme cibuli a orestujeme ji, až změkne. Nyní k ní přidáme nakrájené houby (třeba žampiony) a tymián a dusíme asi 6 minut, aby se houby provařily. Mouku důkladně rozmícháme v troše hovězího vývaru, pak zbylý vývar přidáme a nalijeme ho k houbám. Přivedeme k varu a za častého míchání vaříme zvolna při střední teplotě přibližně 8 minut, až omáčka správně zhoustne. Pak ji přikryjeme pokličkou a odstavíme z plotny. Každou kotletu naklepeme paličkou, osolíme a opepříme. Do misky nasypeme mouku, špetku pepře a soli a promícháme. V druhé misce rozšleháme vejce s hořčicí. Do třetí misky nasypeme strouhanku a také ji promícháme s trochou pepře a soli. Nyní kotlety postupně obalíme v mouce, ve vejcích a ve strouhance. Ve velkém pekáči, v troubě předehřáté na 200 stupňů, pak kotlety osmažíme po obou stranách v rozpáleném řepkovém oleji, do kterého jsme přidali máslo. Když dostanou správnou zlatou barvu, jsou hotové. Řízky na talíři posypeme křupavou slaninou, polijeme je houbovou omáčkou a můžeme ozdobit zelenou petrželkou nebo listem čerstvého zeleného salátu.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Maso

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Pikantní smažený řízek.
Nebo hledejte podobné podle části názvu pikantní smažený řízek .
Hledat podobné recepty na internetu jako Pikantní smažený řízek

Naši partneři