Nabídka
Přidej
recepty

Pizza s čerstvou ricottou a červenou cibulí


I když se může zdát opak pravdou, tento recept není o pizze jako takové, ale hlavně o sýru.

I když se může zdát opak pravdou, tento recept není o pizze jako takové, ale hlavně o sýru. Nebudeme chodit kolem horké kaše, doma vyrobený sýr je prostě jiná úroveň. Ten proces, kdy se všechno krásně...

Nebudeme chodit kolem horké kaše, doma vyrobený sýr je prostě jiná úroveň. Ten proces, kdy se všechno krásně spojí a doma to vytvoří nezaměnitelnou sýrovou vůni. Ta je ovšem velmi vzdálená té nepříjemné vůni sýra, kterou má mnoho z nás neodbytně zafixovanou. Ale ricottu můžete samozřejmě i koupit normálně v obchodě. Ne každý přece jenom vlastní nějakou tu ovci. Jenom prosím sáhněte po té nejčerstvější. Chuť sýra vystřelí, když na něj nasypete trochu soli a vymačkáte pár kapek citronové šťávy. Pomocí riccoty a prosciutta vytvoříte například báječné sendviče, do nichž ještě přidáte zkaramelizovanou červenou cibuli, která v této poddobě ve své vrcholné formě neodbytně připomíná marmeládu. Ale z těchto ingrediencí můžete upéct i perfektní a originální pizzu. Někteří lidí si myslí, že je velmi ošemetné míchat slané a sladké věci dohromady. Třeba kuře s meruňkami nebo salát s hroznovým vínem. Nicméně kontrastů chutí a vůní byste se neměli bát. Proto by se sousloví cibulová marmeláda mělo používat bez bázně a hany. Složka z červené cibule je spíš pálivá než sladká, a když přidáte čerstvě mletý pepř, dostanete se opravdu daleko o dezertních chutí. A s čerstvou ricottou a proscuittem, které bude krásně dokřupava vypečené na placce křupavého chleba, to bude super zábavná večeře. Ale tento příběh je zejména o sýru. Z tohoto množství vyrobíte asi dva hrnky sýra. Prostým násobením množství surovin ho vyrobíte, kolik potřebujete. 2 litry plnotučného mléka 2 hrnky podmáslí Široké síto nebo cedník vyložte tenkou látkou složenou tak, aby měla alespoň čtyři vrstvy. Umístěte do umyvadla. Nalijte mléko a podmáslí do hrnce se silným dnem. Vařte na vysokém ohni za častého míchání. Občas důkladně prohrábněte i dno hrnce, aby se vám mléko a podmáslí nepřipalovalo. Jak se mléko zahřívá, tvaroh začne stoupat a srocovat na povrchu. Když směs dosáhne teploty 175 až 180 stupňů, oddělí se tvaroh a syrovátka. Syrovátka bude pod hromadou hustých a bílých cucků tvarohu vypadat jako zakalená šedá voda. V chvíli ihned vypněte a jemně tvaroh vyndejte do síta s látkou. Když ho máte všechen v sítu a nekape s něj už žádná voda, zabalte ho do látky a jemně zmáčkněte, aby se tvaroh spojil. Nechte stlačené tak 15 minut. Syrovátku vylijte. Vybalte teď už sýr ricotta a dejte ho do vzduchotěsných nádob. Spotřebujte do jednoho týdne.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 hrnky nakrájené červené cibule
  • 1 a ½ čajové lžičky hnědého cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • špetka sušeného drceného červeného pepře
  • 1 hrnek čerstvého sýra ricotta
  • 6 až 8 plátků prosciutta
  • těsto na jednu pizzu

Způsob přípravy

Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni. Přidejte cibuli a cukr. Vařte za častého míchání do jemné, tmavě hnědé barvy. Trvá to asi 16 minut.

Vmíchejte ocet a drcený pepř. Vařte, dokud směs nezhoustne, asi 1 až 2 minuty. Tuto čalamádu velkoryse osolte a opepřete.

Troubu předehřejte na 260 stupňů. Těsto na pizzu vyklopte na plech posypaný moukou. Potřete lžící olivového oleje. Posypte solí. Potřete „marmeládou“ z červené cibule celý povrch pizzy, na to dejte ricottu a nakonec poklaďte prosciutto.

Pečte, dokud vrchní strana nebude řádně zkaramelizovaná a pizza krásně křupavá. Zabere to asi 10 až 12 minut.


  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Pizza

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu pizza čerstvou ricottou červenou cibulí .
Hledat podobné recepty na internetu jako Pizza s čerstvou ricottou a červenou cibulí

Naši partneři