Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme za stálého šlehání i 6 žloutků. Nakonec po částech přisypáváme i mouku, ve které jsme rozmíchali kypřící prášek a úplně nakonec přidáme i nastrouhané oříšky.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do hotového těsta. Do olejem vymazané koláčové formy těsto rozetřeme a v předehřáté troubě pečeme asi 45 minut. Pomocí špejle zapíchnuté doprostřed korpusu zjistíme, zda je koláč upečený. Vytáhneme-li špejli suchou, vyndáme formu z trouby a koláč vyklopíme z formy.
Po vychladnutí koláč příčně rozřízneme, na spodní část natřeme džem a horní část přiklopíme zpět. Můžeme povrch koláče polít polevou nebo ozdobit šlehanou smetanou, ale není to nezbytné. I tak je pohankový koláč skvělý.