Polévka z pečené mrkve recept
Jemná krémová polévka, která má v kombinaci s koriandrem neodolatelnou chuť. Trocha práce navíc s předpečením mrkve určitě stojí za to.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g mrkví,
- 1 velká cibule,
- 2 brambory,
- 1 lžička strouhaného zázvoru,
- 1 lžička koriandru,
- 2 lžičky polévkového koření,
- 1 lžička tymiánu,
- 150 ml oleje,
- špetka soli.
Způsob přípravy
Předehřejeme troubu na 180°C. Oloupeme mrkve a nakrájíme je na silnější plátky. Mrkve vyskládáme na plech a pokapeme třemi lžícemi oleje. Posypeme tymiánem a promícháme. Plech dáme do trouby a za občasného promíchání pečeme zhruba půl hodiny.
Nakrájíme oloupanou cibuli na středně velké kousky a dáme je smažit na zbytku oleje do hrnce. Když bude cibulka pečená dozlatova, přidáme mletý koriandr a nastrouhaný zázvor. Zalijeme 2 litry vody, osolíme a přidáme polévkové koření. Oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky, přidáme do polévky a vaříme do změknutí.
Mrkev i s výpekem stáhneme do polévky. Přidáme čerstvý koriandr, dochutíme solí a ještě 5 minut povaříme. Necháme částečně vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme zjemnit smetanou.