Pomalu pečené kuře s brambory recept
Jedním z nejchutnějších způsobů přípravy kuřete je pomalu pečené kuře. Maso pomalým pečením získá šťavnatost a brambory nasáknou chuť a šťávu z masa.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kuře (váha do 2 kg)
- 1 kg brambor
- 100 ml kuřecího vývaru
- 100 ml bílého vína
- 2 hlavičky česneku
- 6 ks bobkového listu
- 2 snítky rozmarýnu
- 1 citron
- máslo
- sůl
- mletý pepř
Způsob přípravy
Jedním z nejchutnějších způsobů přípravy kuřete je pomalu pečené kuře. Maso pomalým pečením získá šťavnatost a brambory nasáknou chuť a šťávu z masa. Do pekáče vymazaného máslem vložíme kuře a obložíme ho brambory. Kuře také potřeme máslem a vše osolíme a opepříme. Do pekáče vložíme ještě čenekové hlavičky překrojené na polovinu a vše zalijeme bílým vínem. Pekáč překryjeme alobalem a v předehřáté troubě (160 stupňů) pečeme přibližne 1 hodinu.
Pak odstraníme alobalovou folii, promícháme brambory, přidáme snítky rozmarýnu, bobkový list, citron rozdělený na kousky a pečeme odkryté dalších 5O minut. Nakonec zvýšíme teplotu trouby na 220 stupňů a dopékáme do zlatova asi půl hodiny. Kuře vyndáme z pekáče a před porcováním ho necháme 15 minut odpočinout pod alobalem aby nevychladlo. Podáváme s brambory, které jsme mezitím také udržovali v teple. Můžeme přelít vypečenou šťávou.