Nabídka
Přidej
recepty

Pórek, mangold a kukuřičný chléb


Tento recept vznikl z nápadu spojit tři suroviny – mangold, pórek a kukuřici.

Tento recept vznikl z nápadu spojit tři suroviny – mangold, pórek a kukuřici. Jedná se vynikající letní kombinaci, kterou si dovedete představit jenom v těch nejlepších snech. Jediná otázka, kterou by...

Jedná se vynikající letní kombinaci, kterou si dovedete představit jenom v těch nejlepších snech. Jediná otázka, kterou bylo třeba zodpovědět, se vylučovací metodou ukázala sama. Kde a jak tuto kombinaci použít? Na pizze by tyto suroviny vyžadovaly mnoho sýra, čímž by se vytratila letní lehkost. Nakonec vyhrálo těsto vytvořené z těsta na pizzu, ale použité jako chleba. Nebojte se, není až taková blbost, jak se může na první pohled zdát. Tyto tři přísady, které se vaří společně, se dokážou fantasticky zrcadlit a doplňovat. Pórek vládne chutí hlubokou a sladkou. Mangold sice vadne, ale zanechává si svůj objem a svoji robustní, ale jemnou chuť, a kukuřice přidá trochu křupavých tónů. Vrchní část tohoto letního svačinového chleba můžete posypat trochou kozího sýra, nebo sýr můžete namazat pod pórek a mangold. Tento recept je na dvě velké chlebové placky. Je vymyšlen tak, aby co nejvíce odpovídal velikosti zeleniny, kterou na to budete používat (kromě kukuřice, samozřejmě). Úplně jednoduše můžete tento recept „rozpůlit“. V postupu přípravy i výsledku se nic nemění. Pokud vám však zbude chleba do druhého dne, můžete si jej dát třeba s rajčatovým salátem nebo kouskem pečeného kuřete z předchozího dne. Pokud máte doma gril, byl by z tohoto receptu úžasný grilovaný chléb. Tady je postup. Připravte si náplň a odložte ji. Vytvořte (nebo kupte těsto) a roztáhněte jej. Rozpalte gril na vysokou teplotu a rošty pomažte olejem. Dejte na ně první syrové těsto. Po několika minutách bude místy černé a pokryté puchýřky. Přendejte na talíř horní stranou dolů. Rozložte na něj polovinu náplně a vraťte zpátky na gril na 5 až 7 minut horní stranou dolů, dokud nebude chleba na okrajích trochu spálený. Opakujte se zbylým těstem a zbylou náplní.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • Ingredience na 2 velké chleby
  • 0,7 kg těsta na pizzu
  • 1 lžíce rostlinného nebo olivového oleje
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • 3 velké pórky
  • 170 g listů mangoldu
  • ½ čajové lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 šálek čerstvých kukuřičných zrn
  • kukuřičná mouka
  • 115 g kozího sýra

Způsob přípravy

Ořízněte konce póru a podélně jej rozpulte. Nakrájejte na půlcentimetrové kousky. Nalijte do střední misky velmi studenou vodu a vložte nakrájený pórek. Prstem pořádně promíchejte, aby všechny nečistoty klesly ke dnu. Vyndejte z vody a nechte okapat. To samé udělejte s mangoldovými listy.

Zahřejte troubu na 230 stupňů Celsia.

Zahřejte velkou a těžkou pánev na střední teplotu. Jakmile je horká, přidejte máslo a olej, a jakmile se máslo rozteče, přidejte kousky pórku. Snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a vařte pórek 10 až 13 minut za občasného míchání.

Zvyšte teplotu zpátky na střední hodnotu, přidejte mangold a vařte, dokud nezavadne, asi 4 minuty. Směs dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec přijdete kukuřičná zrna a vařte na pánvi ještě asi 1 minutu.

Posypte dva plechy kukuřičnou moukou. Půlku těsta vyválejte nebo roztáhněte do obdélníkového tvaru (tvar je ale pouze na vás) a dejte na připravený plech a posypte polovinou kozího sýra. V rukou jej nechte rozpadnout na malé kousky.

Chlebové placky pečeme v troubě 10 až 15 minut, dokud okraje chleba nezačnou mírně hnědnout. Ten samý postup opakujte z druhou půlkou těsta a surovin.

Při podávání dejte chleba na prkýnko a nakrájejte na 8 obdélníků. Ihned podávejte.


  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Chléb

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu pórek, mangold kukuřičný chléb .
Hledat podobné recepty na internetu jako Pórek, mangold a kukuřičný chléb

Naši partneři