Nabídka
Přidej
recepty

Profiterolky (Gougères, česky větrník)


Gougères jsou sýrové bochánky z odpalovaného těsta, jinak také nazývané profiterolky, česky se jim říká větrník.

Gougères jsou sýrové bochánky z odpalovaného těsta, jinak také nazývané profiterolky, česky se jim říká větrník. Jejich charakteristickou vlastností je, že rychle v troubě vyběhnou a lehce se upečou d...

Jejich charakteristickou vlastností je, že rychle v troubě vyběhnou a lehce se upečou dozlatova. Tyto malé nadýchané obláčky jsou posypané strouhaným sýrem, obvykle sýrem Gruyère nebo podobným francouzským sýrem, i když lze použít i jiné polotuhé sýry, jako je čedar. Upečené jsou, až kdy se nafouknou, uvnitř jsou duté a zvenku svěží a zlatavé. Tento recept se opírá o všechny klíčové kroky, které k vytvoření profiterolek potřebujete zvládnout. To znamená použití teploměru s okamžitým ukázáním teploty v momentě, kdy je těsto dostatečně zahřáté, a poté jeho ochlazení natolik, abyste do něj mohli lehce vmíchat vejce. Poté přimíchání nastrouhaného sýra spolu se špetkou muškátového oříšku a černého pepře, abyste získali další level vůně profiterolek. A nakonec ještě posypání sýra na vršek, aby krásně křupaly. Tyto francouzské větrníky jsou skvělým předkrmem nebo zákuskem. Je skvělé podávat je teplé, protože se vám bude krásně roztékat sýr.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 235 g vody nebo mléka
  • 85 g másla nakrájeného na kostky
  • ½ čajové lžičky soli
  • 130 g hladké mouky
  • 4 velká vejce
  • 115 g strouhaného sýru Gruyère nebo jiného polotuhého + na posypání
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 velké vejce rozšlehané s 1 lžící vody

Způsob přípravy

Ve velké pánvi smíchejte vodu (nebo mléko), máslo a sůl.

Přiveďte k varu a vařte, dokud se máslo zcela nerozpustí. Mělo by to zabrat asi 2 minuty.

Sejměte ze sporáku a přidejte mouku. Pomocí lžíce nebo silikonové stěrky mouku důkladně vmíchejte, dokud nezůstanou žádné hrudky.

Vraťte pánev na středně vysoký plamen a za častého míchání vařte, dokud těsto nebude mít 80 stupňů (použijte teploměr).

Nyní použijte tyčový mixér. Dejte těsto do mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem a šlehejte střední rychlostí, dokud teplota těsta neklesne na 63 stupňů. Musí být zchlazené dostatečně, aby se nezačala vařit vajíčka, která tam přidáte.

Přidávejte po jednom vejce. Ujistěte se, že jsou všechna důkladně vmíchaná do těsta před tím, než přidáte další. U prvního vajíčka mějte mixér na menší rychlost. Po přidání dalších vajíček postupně zvyšujte rychlost.

Oškrábejte stěny misky, ve které těsto děláte, a přidejte sýr, muškátový oříšek a černý pepř. Míchejte střední rychlostí, dokud se sýr a koření úplně nerozpustí a do těsta nezakomponují, cca 10 sekund.

Dejte těsto do cukrářského sáčku se špičkou na konci. Odložte na 2 hodiny v pokojové teplotě.

Pečení: Dejte rošt doprostřed trouby a předehřejte ji na 200 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem. Pokud se krabatí, dejte do každého rohu trochu těsta.

Vytlačením těsta se sáčku vytvořte z těsta bochánky. Na plech by se profiterolek mělo vejít zhruba 20. Navlhčeným prstem jejich vršek stlačte.

Štětcem na pečivo jemnou tenkou vrstvou potřete každý větrník rozmíchaným vajíčkem a dávejte pozor, aby vám nikde neukáplo. Alternativou je sprej na pečení.

Každý větrník posypte špetkou sýra Gruyère a jemně jej zatlačte dolů, aby se dobře přichytil.

Pečte, dokud nebudou profiterolky nafouknuté, zlatohnědé a nebudou po poklepání znít dutě. Trvat to bude cca 20 až 25 minut. Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte ještě 30 minut stát, aby se na větrnících usadila kůrčička.

Profiterolky se ideálně podávají teplé. Pokud příliš vychladnou, před podáváním je trochu ohřejte v troubě.


  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Pečivo

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu profiterolky (gougères, česky větrník) .
Hledat podobné recepty na internetu jako Profiterolky (Gougères, česky větrník)

Naši partneři