Koupíme si pěkné pstruhy a doma je opláchneme. Vyndáme vnitřnosti. Na zahradě(nebo v obchodě) si natrháme(koupíme) petrželku a bazalku. Umyjeme a v mixéru rozsekáme na jemno. Česnek zbavíme slupky a prolisujeme. Lehce osolíme. Vše smícháme dohromady. Jednu část hotové směsi smícháme se strouhankou. Přidáme 80 g másla. Utřeme a dáme do misky.
Vylisujeme šťávu z citrónu a polijeme vnitřek ryb. Druhou část směsi nandáme do pstruhů.
Do hlubokého talíře nasypeme hladkou mouku a pstruhy lehce obalíme. Na pánvi necháme rozpustit máslo a ryby opečeme.
Připravíme si vhodnou nádobu na horkovzdušné pečení. Vymažeme pravým máslem. Vložíme ryby. Navrch ryb nandáme první směs z misky. Zakápneme citrónovou šťávou. Pokapeme máslíčkem. Doba pečení je 20 - 30 minut. Povrch musí být lehce dozlatova.
Při servírování nezapomeňte na kousek citrónu. Podáváme se zeleninovým salátem nebo brambory.