Ragú z hovězích žeber je opravdu pochoutka. Trochu déle trvá celé vaření, ale rozhodně to stojí za to. (celý recept)
Ragú z hovězích žeber je opravdu pochoutka. Trochu déle trvá celé vaření, ale rozhodně to stojí za to.
Sušené houby namočíme do dvou hrnků horké vody. Hovězí žebra omyjeme, osolíme a opepříme. Ve ...
Gremolata (směs zelené hladkolisté petržele, utřeného česneku a citronové šťávy)-nemusí být
Způsob přípravy
Ragú z hovězích žeber je opravdu pochoutka. Trochu déle trvá celé vaření, ale rozhodně to stojí za to.
Sušené houby namočíme do dvou hrnků horké vody. Hovězí žebra omyjeme, osolíme a opepříme. Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej a žebra na něm opečeme, asi 3 minuty po každé straně. Pak je odložíme stranou.
Na zbylém tuku nyní zpěníme cibuli, mrkev a celer. Opékáme, dokud zelenina trochu nezměkne, pak přidáme česnek a důkladně promícháme. Zeleninu vyjmeme a do rozpáleného hrnce přidáme sardelovou pastu a rajčatový protlak a za stálého míchání to prudce osmahneme. Pak vrátíme zpět zeleninu a přilijeme červené víno.
Vše přivedeme k varu a vaříme, dokud se polovina tekutiny neodpaří. Nyní přidáme naložená rajčata, worcestrovou omáčku, hořčici a namočené houby i s vodou.
Nakonec přidáme nasekaný rozmarýn, oregano, tymián a bobkové listy. Do toho všeho vložíme opečená žebra a zalijeme vodou nebo kuřecím vývarem. Žebra musí být potopená.
Pokrm přivedeme do varu a zakryté dusíme 2 až 3 hodiny, až maso odpadne od kostí. Pak maso a kosti vyjmeme a odstraníme bobkové listy. Zeleninu v hrnci částečně rozmixujeme ponorným mixérem, maso nakrájíme na menší kousky a vrátíme zpět do hrnce. Pokrm necháme vychladnout a pak z povrchu ragú odstraníme přebytečný tuk.
Hotové ragú necháme do druhého dne v chladnu. Můžeme podávat s polentou. Před podáváním ještě můžeme přidat směs zvanou gremolata, ale není to nutné.