8 malých červených řep, oloupaných a nakrájených na čtvrtky
4 střední mrkve, nakrájené příčně na špalíky
3 snítky čerstvého tymiánu + odrhnuté lístky k podávání
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce rajského protlaku
250 ml suchého červeného vína
500 ml zeleninového vývaru
3 bobkové listy
2 lžíce olivového oleje
2–3 žampiony portobello, nakrájené na silnější plátky
10 malých bílých žampionů
10 šalotek
2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 2 lžících vody (nemusí být)
Způsob přípravy
V hrnci si orestujte si cibulku do sklovata a pak přidejte česnek, červenou řepu, mrkev a tymián. Osolte a opepřete a za občasného míchání zeleninu opékejte zhruba 5 min. Následně vmíchejte rajský protlak a zalijte červeným vínem, zeleninovým vývarem a přidejte bobkový list. Nechte vařit na mírném plameni zhruba 40 min.
Rozpalte si na pánvi olej a orestujeme na něm žampiony a šalotky doměkka cca 10 min. Směs osolte a opepřete a odložte ji stranou.
Po 40 min ochutnejte omáčku a dochuťte solí a pepřem, případně zahustěte škrobem rozmíchaným ve vodě. Do omáčky přidejte restované žampiony se šalotkami a společně povařte zhruba 10 min. Ragú servírujte s pečivem či bramborovou kaší.