Rajčatová polévka s bazalkou recept
Pozornost upoutá nejen výraznou červenou barvou, ale také nádhernou vůní. Rajčatová polévka se skvěle hodí zejména pro teplejší období roku, protože je velmi osvěžující. Servírovat se dá k obědu i k večeři.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g čerstvých rajčat
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 300 g brambor
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 750 ml vývaru (může být i z kostky)
- 1 lžíce olivového oleje
- hrst čerstvé bazalky
Způsob přípravy
Čerstvá rajčata u stopky nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou a oloupeme. V hrnci zahřejeme olej, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, snížíme teplotu a za stálého míchání chvíli opékáme.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pak je přidáme do hrnce, k nim nakrájená rajčata i ta z plechovky, protlak a krátce povaříme. Přilijeme vývar (je jedno jestli zeleninový nebo masový), osolíme a opepříme.
Hrnec přiklopíme poklicí a polévku vaříme asi 20 minut. Poté ho odstavíme z plotny, necháme chvilku vychladnout a nakonec jeho obsah rozmixujeme ponorným mixérem. Uvařenou polévku zdobíme na talíři lístky čerstvé bazalky.