Ravioli se špenátem a ricottou v krémové rajčatové omáčce recept

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření90 minPočet porcí4 porce

Tento jednoduchý recept pochází z Itálie, a když se jej naučíte, nebudete už mít potřebu nakupovat ravioli v obchodě. I když recept patří mezi ty snadné, postup přípravy je přesně dán a stojí na třech základních činnostech – příprava těsta, tvarování raviol a jejich plnění a příprava omáčky.

Díky podrobnému návodu, který najdete níže, zjistíte, že příprava těch pravých domácích plněných raviol nepředstavuje nic náročného. V receptu najdete přesné poměry ingrediencí, které budete potřebovat na těsto. Když tedy budete postupovat přesně krok za krokem, ravioli se vám určitě povedou a vy jimi potom můžete potěšit vaše hosty nebo rodinu.

Nejdůležitější part, který musíte v přípravě raviol sehrát, je válení těsta na velmi tenký plát. Aby vůbec těsto šlo rozválet na velmi tenko, je k tomu potřeba přesný poměr vody k mouce, který najdete v části o surovinách níže. Důležité je nechat těsto hodinu odležet. Musí být zabalené do kuchyňské fólie, aby měl lepek čas odvést svoji práci, a výsledné těsto bylo pěkné a pružné, tak akorát k jeho zpracování.

Naučit se vyrábět vlastní domácí ravioli je naprosto skvělé, protože pak můžete donekonečna experimentovat s všelijakými náplněmi místo toho, abyste dokola kupovali plněné ravioli, které najdete v obchodě. Což může být pro hodně lidí docela dobrá motivace.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • Suroviny na těsto
  • 1 a ¼ hrnku hladké mouky
  • 1 vejce
  • ¼ hrnku horké vody
  • ¼ čajové lžičky soli
  • Suroviny na náplň
  • 1 lžíce olivového oleje
  • listový špenát
  • ½ hrnku nastrouhaného parmazánu
  • ¾ hrnku sýru ricotta
  • ¼ čajové lžičky soli
  • Suroviny na omáčku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 5 větviček čerstvého tymiánu
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 125 ml tučné smetany
  • několik cherry rajčátek
  • ¼ čajové lžičky soli


Způsob přípravy

Smíchejte mouku se solí. Vodu s vejcem míchejte tak dlouho, dokud nebudou dobře promíchané. V misky dejte mouku se solí a dobře promíchaná vejce s vodou. Promíchávejte, dokud do sebe všechny složky nebudou dobře zakomponované. Těsto by mělo být dobře strukturované a pevné. Naopak by nemělo být moc vlhké nebo příliš lepivé. Mělo by držet pohromadě, ale na rukou by ulpívat nemělo. Až dosáhnete pěkně vláčného těsta, zabalte jej do potravinářské fólie a na jednu hodinu nechte uležet v pokojové teplotě.

Na středním plameni rozehřejte olivový olej, přidejte špenát a za občasného míchání jej vařte zakrytý, dokud špenát nezavadne. Celé by to mělo trvat zhruba 15 minut. Potom špenát odkryjte a vařte ještě 5 až 10 minut, dokud se neodpaří všechna voda. Takto připravený špenát nakrájejte na jemno a dejte do mísy. K němu přidejte parmazán a sýr ricotta, podle svého osolte a důkladně promíchejte.

Rozdělte těsto na dvě stejné poloviny a každou polovinu válečkem rozválejte na co nejtenčí plát. Ujistěte se, že máte po ruce mouku, a pokud je to nutné a těsto se příliš lepí, poprašte jí pracovní plochu nebo váleček. Je velmi důležité, aby těsto bylo opravdu tenké, připomínající tloušťku papíru. Těsto totiž při vaření zvětšuje svůj objem, a tak, kdyby bylo příliš tlusté, byste ho z hrnce vytáhli nedovařené a tuhé. Stejně tak byste nedokonale vyválené těsto složitě dávali do formy. Formičky na ravioli se běžně prodávají v obchodech s kuchyňskými potřebami.

Formu na ravioly nejdříve poprašte moukou. Na formu položte tenkou vrstvu vašeho skvělého těsta a vtlačte jej do jednotlivých otvorů. Do vzniklých důlků dejte špenátovo-sýrovou náplň bez toho, aby špenát se sýrem někde přetékal. Potom zakryjte druhou půlkou těsta, které by mělo zakrýt celou formu (pláty těsta by měly být stejně veliké). Pomocí válečku nebo prstů kraje těsta přitlačte k sobě, formu zavřete, pak ji otočte a nechte jednotlivé ravioli vypadnout. Po dokončení přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci, vložte ravioli a vařte 5 minut. Poté sceďte. Jestli nechcete ravioli vařit hned, můžete je zmrazit.

Na středním plameni rozehřejte na pánvi olivový olej. Nakrájejte rajčata a česnek a přidejte je do pánve. Vařte zakryté, dokud rajčata nezměknou. Přidejte bílé víno a nadrobno nasekaný tymián. Přiveďte zpátky k varu a tentokrát odkryté vařte dalších 5 minut, dokud se polovina tekutiny neodpaří. Odstraňte z plotny a nechte chvíli vychladnout.

Potom dejte omáčku do mixéru a rozmixujte na pyré. To vraťte zpátky na pánev na střední plamen a přilijte tučnou smetanu. Míchejte, až bude omáčka pěkně jemná a smetana se s rajčaty důkladně promíchá. Můžete, ale není to nutné, rozpůlit malá rajčátka na půlky, vložit do omáčky a ještě 5 minut vařit s nasekaným tymiánem. Těsně před servírováním dejte do omáčky ravioli a zahřejte je na stejnou teplotu, na jakou má omáčka.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Ravioli se špenátem a ricottou v krémové rajčatové omáčce recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×