Rybí polévka je součástí tradiční vánoční večeře téměř v každé české domácnosti. Má různé varianty, ale základní ingredience vždy zůstávají stejné. (celý recept)
Rybí polévka je součástí tradiční vánoční večeře téměř v každé české domácnosti. Má různé varianty, ale základní ingredience vždy zůstávají stejné.
Ve velkém hrnci rozpustíme polovinu másla a krátc...
300 g kapřích vnitřností (mlíčí nebo jikry, nebo obojí)
mletý černý pepř
malá cibule
housky nebo rohlíky na krutony
Způsob přípravy
Rybí polévka je součástí tradiční vánoční večeře téměř v každé české domácnosti. Má různé varianty, ale základní ingredience vždy zůstávají stejné.
Ve velkém hrnci rozpustíme polovinu másla a krátce na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a osmažíme ji, až dostane světle hnědou barvu. Pak vše zalijeme vodou, přidáme důkladně omyté kapří hlavy, ze kterých jsme odstranili žábry a oči , osolíme a vaříme v hrnci asi půl hodiny.
Mezitím omyté a očištěné kapří vnitřnosti uvaříme zvlášť v osolené vodě doměkka.
Na pánvi nebo na plechu v troubě si připravíme krutony osmažením housek nebo rohlíků nakrájených na kostičky.
Ze zbytku másla a hladké mouky usmažíme světlou jíšku.
Uvařenou polévku přecedíme, přidáme do ní připravené kapří vnitřnosti, hotovou jíšku, podle chuti dosolíme a opepříme a povaříme ještě 5 až 10 minut.
Podáváme s miskou houskových krutonů.
Zdroj obrázku: Mediawiki.org