Rybízová marmeláda recept
Rybízová marmeláda je lehce nakyslá a často ji používáme na promazávání sladkých dortů, nebo klasického lineckého pečiva. Připravit si ji doma je velmi jednoduché. Stačí k tomu rybíz a cukr.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg červeného rybízu
- 400 g cukru krupice
Způsob přípravy
Omytý rybíz nasypeme do odšťavovacího lisu a vymačkáme přibližně 600 ml čisté šťávy. Nalijeme ji do hrnce, přidáme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak snížíme teplotu a zvolna směs vaříme asi 10 až 14 minut. Občas nezapomeneme důkladně ode dna promíchat.
Kápneme lžičku marmelády na talíř a pokud ztuhne, ke marmeláda hotová. Nalijeme ji do čistých, nejlépe vyvařených skleniček, uzavřeme víčkem, a do vychladnutí necháme ležet dnem vzhůru.