Rybízový likér recept
Koláče napečeny, marmelády uvařeny – co ještě připravit z přebytkového rybízu? Z červených nakyslých kuliček můžeme přichystat také velmi chutný likér, který skvěle zahřeje a nabudí v nacházejícím, sychravějším období roku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg červeného rybízu
- 2 litry vody
- 1 kg cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 0,5 litru režné nebo žitné pálenky (lze použít i vodku)
- 125 ml rumu
Způsob přípravy
Bobulky rybízu zbavíme stopek, omyjeme je, nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Tekutinu přivedeme k varu a rybíz vaříme 15 minut. Poté ho přecedíme přes síto. Slitou šťávu můžeme ještě přecedit přes síto, a pak jí nalijeme do větší skleněné nádoby.
Do ještě horké šťávy nasypeme cukr, vanilkový cukr, vše promícháme a necháme odstát přes noc. Druhý den přilijeme rum a pálenku, likér promícháme a plníme ho do sterilních uzavíratelných lahví.