Koláč “Milena” je můj oblíbený dezert. Připravený je za chvilku, a i když ho nejčastěji peču v létě, když je k dostání čerstvé ovoce, k duhu přijde i v zimě. Skvělý je totiž i s použitím zmrazené letní ovocné úrody. (celý recept)
Koláč “Milena” je můj oblíbený dezert. Připravený je za chvilku, a i když ho nejčastěji peču v létě, když je k dostání čerstvé ovoce, k duhu přijde i v zimě. Skvělý je totiž i s použitím zmrazené letn...
Suroviny pro těsto smícháme v míse, nalijeme na vymazaný a strouhankou nebo kokosem vysypaný plech.
Nyní přijde na řadu ovoce. Použít lze rybíz, švestky, třešně, borůvky… U menších plodů je lepší, když je předem obalíte v polohrubé mouce. Tím se zajistí, že například rybíz nepropadne příliš hluboko do těsta a zůstane pěkně nahoře na povrchu.
V menší misce smícháme všechny ingredience pro žmolenku, tedy změklé máslo, polohrubou mouku, moučkový a vanilkový cukr. Suroviny hněteme tak dlouho, dokud se vzájemně nepropojí a vytvoří žmolenku. Tou pečlivě posypeme celý povrch plechu.
Troubu předehřejeme na 180°C a koláč pečeme přibližně 35 - 45 minut.