Rýžový nákyp se švestkami recept
Rýžový nákyp se švestkami připravte pro každého zvlášť v zapékacích miskách. Velmi jednoduchý recept na jídlo, které udělá radost dětem i dospělým s chutí na sladké.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 15 švestek
- 150 g rýže Lagris
- 500 ml mléka
- 5 vajec
- 90 g cukru
- 40 g másla
- špetka mleté skořice
- špetka soli
- olej na vymazání misek
Způsob přípravy
Rýži povařte v osolené vodě asi 6 minut. Po této době vodu slijte a rýži zalijete vroucím mlékem. Přidejte špetku soli, promíchejte a pod pokličkou znovu vařte za občasného zamíchání 12 až 15 minut. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
Po této době do rýžové kaše vmíchejte máslo a nechte ji vychladnout. Mezitím žloutky s polovinou cukru ušlehejte do pěny. V jiné nádobě ušlehejte bílky na tuhý sníh a nakonec do sněhu vešlehejte i zbytek cukru.
Do vychladlé rýžové kaše zlehka zamíchejte sníh i žloutkovou pěnu. Hotovou směsí naplňte do tří čtvrtin olejem vymazané zapékací misky. Navrch pak rozložte na plátky nakrájené švestky a v předem vyhřáté troubě pečte asi 45 minut.
Nákyp nechte v pokojové teplotě zchladnout a můžete ho podávat.