Skořicoví šneci recept
Tradiční švédský dezert nejen skvěle chutná, ale během jeho přípravy se díky skořici a kardamomu vaše kuchyně navíc promění v nádherně voňavou oázu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na těsto:
- 150 g másla
- 90 g třtinového cukru nebo cukru krupice
- 500 ml mléka
- 800 g hladké mouky
- 40 g čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného
- ½ čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky mletého kardamomu
- Náplň:
- 120 - 150 g másla
- 90 g třtinového cukru
- 2 zarovnané polévkové lžíce skořice
- ½ čajové lžičky kardamomu
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
Způsob přípravy
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a umícháme kašičku.
V menší misce smícháme sůl, zbylý cukr, kardamom a vše přisypeme do první mísy. Máslo rozpustíme v rendlíku a společně s vlažným mlékem ho postupně přiléváme do mísy a zároveň přisypáváme mouku.
Vymícháme hladké těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Během kynutí si připravíme nátěrku. Máslo rozpustíme a postupně do něj přisypeme všechny ingredience. Poté směs necháme vychladit. Je opravdu důležité, aby máslo opět ztuhlo, jinak by nátěrka z těsta vytekla ven.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a oba bochánky rozválíme na placku čtvercového tvaru. Tu potřeme nátěrkou a těsto srolujeme. Ostrým nožem krájíme asi 1,5 cm široké šneky.
Šneky uložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem a pečeme asi 15 - 20 minut v troubě předehřáté na 180°C.