Škvarkové placky recept
Škvarkové placky jsou jedním z typických masopustních jídel. Ale nemusíte čekat až na začátek masopustu, upečte si je hned. Rozhodně budou mít úspěch.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 280 g škvarků
- 80 g vepřového sádla
- 2 vejce
- 500 g hladké mouky
- 200 ml sladké smetany
- 3 lžičky cukru
- 2 lžičky soli
- 35 g droždí
- špetka mletého černého pepře
Způsob přípravy
Připravíme si kvásek. V misce rozmícháme ve trošce smetany cukr, lžíci mouky a droždí. Mezitím si troubu předehřejeme na 180 stupňů. Sádlo v kastrůlku rozehřejeme.
Ve velké míse smícháme mouku, sůl a pepř a přidáme zbytek vlažné smetany a 2 žloutky. Škvarky nakrájíme na hrubo, přidáme do mísy s moukou. Přidáme také rozpuštěné sádlo a vzešlý kvásek. Vše důkladně prohněteme na hladké těsto. Pak těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme plát silný asi 1,5 cm. Pomocí kulaté formičky vykrájíme kolečka a naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
Placky na plechu necháme asi 15 minut kynout a pak je potřeme rozšlehaným bílkem. V předehřáté troubě škvarkové placky pečeme asi 25 minut dozlatova.