Slaný koláč s chřestem a houbami recept
Slaný koláč s chřestem a houbami je lahodný pikantní předkrm, svačinka nebo lehká večeře. Jeho výhodou je, že můžeme jednotlivé porce zamrazit a použít je kdykoliv jindy.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 balíček listového těsta
- 2 vejce
- 1/4 hrnku nasekané zelené petržele
- 1/4 lžičky sušeného oregana
- 2 hrnky nakrájené mozzarelly
- 600 g čerstvého chřestu
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 1/2 hrnku nakrájených hub
- 1/4 hrnku másla
- 2 lžičky hořčice
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- 1/4 lžičky sušené bazalky
- 1/4 lžičky sušené šalvěje
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
Způsob přípravy
Slaný koláč s chřestem a houbami je lahodný pikantní předkrm, svačinka nebo lehká večeře. Jeho výhodou je, že můžeme jednotlivé porce zamrazit a použít je kdykoliv jindy. Do koláčové formy rozprostřeme listové těsto v tenké vrstvě tak, aby okraje těsta formu trochu přesahovaly. Povrch těsta potřeme hořčicí. Do velké pánve dáme máslo, přidáme nakrájené houby, cibuli, nakrájený chřest a vše dusíme, až chřest téměř změkne. Ve zvláštní větší míse rozšleháme vejce, přidáme sýr mozzarella, čerstvou petrželku, sůl, pepř, česnekový prášek, bazalku, oregano a šalvěj.
Nakonec do mísy přidáme chřestovou směs s houbami a všechno promícháme. Nyní hotovou náplň nalijeme na listové těsto a rozetřeme. V troubě předehřáté na 190 stupňů koláč pečeme asi 30 minut. Zkusíme do středu koláče zapíchnout nůž a pokud ho vytáhneme čistý, je upečeno. Koláč vyndáme z trouby, necháme ho stát ještě asi 1O a pak nakrájíme na dílky.