Slaný koláč s pórkem je jedno z klasických francouzských jídel. Můžeme ho podávat jako předkrm, nebo jako lehkou večeři, třeba i se zeleninovými saláty. (celý recept)
Slaný koláč s pórkem je jedno z klasických francouzských jídel. Můžeme ho podávat jako předkrm, nebo jako lehkou večeři, třeba i se zeleninovými saláty.
Těsto na koláč připravíme smícháním 1OO g ...
Slaný koláč s pórkem je jedno z klasických francouzských jídel. Můžeme ho podávat jako předkrm, nebo jako lehkou večeři, třeba i se zeleninovými saláty.
Těsto na koláč připravíme smícháním 1OO g másla, mouky a soli. Pak přidáme vodu, provensálské koření a uhněteme dohladka. Hotové těsto necháme uležet v chladnu asi 1 hodinu.
Mezitím si připravíme náplň do koláče.
Na pánvi orestujeme na másle pórek nakrájený na kolečka a přidáme kari koření.
Pánev odstavíme z plotny.
Do vymazané koláčové formy, nebo na plech vyválíme těsto tak, aby okraje těsta převyšovaly formu nebo plech. Na těsto položíme orestovaný pórek s kari a zalijeme rozšlehanou smetanou s mlékem. Povrch posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.
V předehřáté troubě pečeme koláč asi 45 mminut dozlatova.
Po upečení podáváme, ale můžeme servírovat i po vychladnutí, zastudena.