Slaný koláč se slaninou a sýrem Gruyere recept
Slaný koláč se slaninou a sýrem Gruyere je výborná večeře, kterou můžete podávat i studenou. Můžeme k němu připravit i salát z čerstvé zeleniny.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 1 1/3 hrnku polohrubé mouky
- 1/8 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce smetany
- 1/4 lžičky soli
- 8 lžic studeného másla
- náplň:
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- 200 g slaniny
- 100 g strouhaného sýra Gruyere
- mletý černý pepř
- 4 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek smetany
Způsob přípravy
Slaný koláč se slaninou a sýrem Gruyere je výborná večeře, kterou můžete podávat i studenou. Můžeme k němu připravit i salát z čerstvé zeleniny. Máslo rozdělíme, 5 lžic chladíme asi 30 minut v ledničce a zbylé 3 lžíce dáme do mrazáku. Prášek do pečiva, sůl a mouku nasypeme do plastového sáčku, promícháme a necháme v mrazáku půl hodiny.Pak tuto směs nasypeme do mixéru, přidáme chladné máslo a rychle mixujeme 20 sekund. Nyní přidáme zmrazené máslo a znovu krátce mixujeme, až jsou ve směsi kousky másla velikosti hrášku. Nyní do mouky přidáme smetanu a znovu krátce mixujeme. Hotové těsto přendáme do plastového sáčku a rukama několikrát prohněteme.Pak ho ve tvaru disku dáme do mrazáku alespoň na 60 minut, ale klidně ho tam můžeme nechat až do druhého dne.
Studené těsto vyválíme do tvaru koláče a pomocí válečku ho přeneseme do vymazané formy.Pak ho překryjeme potravinovou folií a znovu uložíme na 60 minut do lednice. Mezitím troubu předehřejeme na 220 stupňů. Vychladlé těsto pak pečeme v předehřáté troubě 20 minut a mezitím si připravíme náplň. Nejprve ušleháme muškátový oříšek s pepřem, solí, smetanou, mlékem a vejci. Částečně upečené těsto vyndáme z trouby a teplotu trouby snížíme na 160 stupňů. Na těsto nasypeme nadrobno nakrájenou a orestovanou slaninu a část strouhaného sýra.Zalijeme vaječnou směsí a v troubě se sníženou teplotou pečeme asi 35 minut. Krátce před dopečením posypeme zbylým sýrem.