Špenát recept
Zelenina nabitá chlorofylem, vitamíny a minerály, to je špenát. Vařený se dá podávat jako příloha k masu nebo přísada do těstovin, čerstvý je skvělý do salátu či smoothie. Listová zelenina obsahuje hodně vody, a tak při tepelné úpravě velmi sníží svůj objem, s čímž je třeba počítat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g špenátu
- 1 lžíce přepuštěného másla nebo jiného tuku
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Špenátové listy pečlivě omyjeme v cedníku, pak je ponoříme do mísy s vodou a následně necháme okapat. Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud na dně mísy neulpí žádné usazeniny.
Dobře okapaný špenát zbavíme příliš dlouhých, tuhých lodyh. Na pánvi rozehřejeme tuk a vložíme do ní suché lístky. Smažíme je asi 2 minuty, dochutíme solí, pepřem a je hotovo. Kdo chce chuť špenátu zvýraznit, může zaexperimentovat třeba s výběrem oleje. Nevšední aroma i příchuť dodá například sezamový olej.