Švestkové čatní recept
Švestkové čatní je výborná a pikantní omáčka k masu. S ní bude vaše jídlo opravdovou lahůdkou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g zralých švestek
- 1 jablko
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce hnědého cukru
- 100 ml suchého červeného vína
- 100 ml pomerančového džusu
- snítka tymiánu
- kousek skořice
- malý kousek zázvoru
- 1 červená cibule
- špetka chilli koření
Způsob přípravy
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Jablko oloupeme, odstraníme jadřinec a pokrájíme také na malé kousky, stejně tak i cibuli. Zázvor nastrouháme na jemném struhadle.
Všechny uvedené suroviny vložíme do většího hrnce a směs důkladně promícháme. Přivedeme ji k varu a zvolna vaříme za častého míchání tak dlouho, až se ovoce rozvaří. Potřebná doba je asi 50 minut. Kousky skořice a tymiánu po uvaření z omáčky odstraníme.
Hotové horké čatní vlijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočené dnem vzhůru můžeme skladovat v ledničce i déle než jeden měsíc.