recepty

Svíčková na smetaně


Když se řekne Svíčková na smetaně, každý na jazyku ucítí tu jemnou a lahodnou chuť kořenové zeleniny, dochucené smetanou. Ne nadarmo se Svíčková na smetaně řadí mezi oblíbené sváteční pokrmy. Podává se na svatbách i jiných hostinách a nemálokrát se objeví ve výčtu oblíbených hotových jídel (nejen) české populace. Mnoho kuchařek a hospodyněk se chytá za hlavu, když mají tuto lahodnou hotovku uvařit. Říkají si: ,,Ta cena!“ Řešení je ale paradoxně velmi jednoduché. Pravá svíčkova, byť je velice lahodná, se na delší dušení vůbec nehodí. Uvařte takovou Svíčkovou na smetaně, která zboří všechny tyto mýty. A z jakého masa? Zkuste zadní hovězí. To je totiž pro tento druh přípravy mnohem vhodnější...
(celý recept)

Když se řekne Svíčková na smetaně, každý na jazyku ucítí tu jemnou a lahodnou chuť kořenové zeleniny, dochucené smetanou. Ne nadarmo se Svíčková na smetaně řadí mezi oblíbené sváteční pokrmy. Podává s...

Ingredience receptu

  • 800g hovězího zadního/kýty
  • 100g špeku
  • 50g másla
  • 50g sádla
  • 25g hladká mouka
  • 200ml smetany na vaření
  • 2-3ks mrkev
  • 1-2ks petržel
  • 2ks cibule
  • polovina středně velkého celeru
  • 500ml hovězího vývaru (možno nahradit vodou)
  • 1 lžíce hořčice
  • 5 kuliček černý pepř
  • 5 kuliček nové koření
  • bobkový list
  • polovina citronu
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce octa (dle vašich chutí)
  • 3 lžíce cukr

Způsob přípravy

Pro šťavnatost a také chuť připravovaného masa si z kvalitního špeku připravte zhruba deseticentimetrové hranolky o tlouštce jednoho prstu, po obou stranách seříznuté do špičky pro snadnější špikování. ,,Hrot" pomůže špalíčku lépe proniknout do masa. Pamatujte, že čím více si dáte záležet na souměrnosti jednotlivých špalíčků, tím lépe bude vypadat výsledný řez masa. Špek do masa půjde ještě víc jako po másle, pokud jej před samotným špikováním necháte lehce zatuhnout alespoň hodinu v mrazáku.

Aby maso bylo co nejchutnější, je nutné jej také zbavit všech nežádoucích, chuť kazících blanek a kousků tuku. Nyní je na řadě palička, kterou maso ze všech stran naklepte a následně jej rukou navraťte do původního tvaru. Vezměte si na pomoc dlouhý, tenký a hlavně dostatečně ostrý nůž. S jeho pomocí maso prošpikujte připraveným, ztuhlým špekem. Pamatujte opět, že čím více si dáte záležet, tím lépe bude maso vypadat. Špek můžete zavést do masa jen tak ,,halabala“ nebo si dát více práce a vyšpikovat hezkou mozaiku, kterou oslníte případné strávníky. Byť se vám špikování může zdát jako jednoduchá záležitost, není tomu tak. Je nutné najít tu správnou stranu masa, tedy tu, kudy špek i další ingredience (slanina a mrkev) můžeme protahovat po vlákně. Hotovo? Tak teď začíná ta pravá magie. Pro úhlednou pravidelnost si za pomoci špičky nože lehce předkreslete tři vodorovné řádky a následně také tři svislé čáry. Do průsečíku zapíchněte nůž a projeďte masem skrz. Vařečkou si můžete otvor zvětšit a protknout maso špekovým špalíčkem snáze. Zpočátku maso jistě nebude chtít spolupracovat, ale věřte, že s postupem času získáte potřebný grif a než vypotřebujete všechny připravené suroviny, budete ve špikování přeborníci. Nakonec zbývá už jen odřezat přečnívající kousky na druhé straně masa tak, aby končili s masem zároveň a dílo je dokonáno.

Rozehřejte si troubu na 180 stupňů. Prošpikované maso zpevněte provázkem do úhledného válečku, osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu a cibuli dle potřeby očistěte a pokrájejte na zhruba centimetrové kostky.

Do většího kastrolu dejte stejné množství másla a sádla, nechte rozpustit. Jakmile je tuk dostatečně rozehřátý, opečte na něm maso ze všech stran dozlatova. Po ruce mějte připravený pekáček, do kterého takto zatažené maso přendáte. Veškerou kořenovou zeleninu vhoďte do vzniklého výpeku a restujte dozlatova, následně přidejte i pokrájenou cibuli a restujte dál. Hotovo je ve chvíli, kdy i cibulka je krásně zlatavá. Podlitím malým množstvím vody snadno zabráníte přichycení, které dokáže velmi nepříjemně ovlivnit celkovou chuť podávaného pokrmu. Ve chvíli, kdy jste spokojeni s barvou restované zeleniny, nechte zkaramelizovat potřebné množství cukru, kterým ji zasypete. Potom vše zalijte octem, který nechte vyvařit. Po jeho vyvaření přidejte hořčici. Podlijte vodou nebo vývarem. Pokud použijete vývar, chuť bude samozřejmě mnohem lepší a výraznější. Celou směs chvilku povařte a následně přilijte k připravenému masu do pekáčku.

Pokud nechcete použité koření zdlouhavě lovit ve směsi zeleniny, připravte si malý čtvereček obyčejného plátýnka. Z něj svážete jednoduše pytlíček, ze kterého neunikne ani kulička. Pytlík potom přidejte k masu a zelenině do pekáčku a dejte do rozpálené trouby. Doba pečení je individuální. Odvíjí se mimojiné také od typu trouby nebo kvality masa, ze kterého je pokrm připravován atd. Minimální doba pečení by však měla být zhruba dvě až tři hodiny. Ve chvíli, kdy se domníváte, že je maso hotové, není nic jednoduššího než kousek ukrojit a ochutnat. Tak totiž bezpečně zjistíte, zda je vaše domněnka správná a nebudete nepříjemně zaskočeni při samotném servírování. Pokud nebudete ani po nějakých třech hodinách spokojeni se stupněm měkkosti, obávám se, že se nemusíte již dále snažit. Dostal se vám do ruky kus masa ze staršího zvířete. V tomto případě již měkčí nebude, i když ho v troubě necháte o hodinu déle.

Pekáč s masem a zeleninovou směsí vyndejte z trouby, kterou následněte vypněte a nechte lehce zchladnout zhruba na teplotu mezi 80 – 100 stupni. Poté do ní vložte talíř, na kterém bude odpočívat upečené maso.

Vyjměte pytlík s kořením a oddělte pomocí síta tekutou a tuhou zeleninové směsi.

V kastrolu si vytvořte jíšku z másla, které necháte zpěnit a následně zasypete moukou. Ta je připravena ve chvíli, kdy zmizí pěna a zbyde pouze světle hnědá jíška. Zalijte ji třetinou přecezené tekutiny a dobře rozmíchejte a přilijte zbytek. Zbylou hmotu v sítě jednoduše propasírujte pomocí lžíce nebo naběračky a přidejte ke šťávě. Po dobu 20 minut nechte omáčku řádně, za občasného promíchání provařit.

Teď už zbývá omáčku jen skvěle dochutit. Zde záleží na chuťových buňkách vašich a vašich strávníků. Použijte sůl, citronovou šťávu a dle preferencí můžete přidat další cukr. Smetanu přilijte úplně nakonec a nechte jen malou chvilku prohřát. Vyhnete se tak nežádoucímu sražení smetany, ke kterému by při delším vaření mohlo dojít.

Z trouby vyjměte již odpočaté maso a nakrájejte na plátky. Můžete servírovat. A nezapomeňte se při tom také pochválit za krásnou mozaiku na řezu masa i vyladěnou chuť omáčky.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Svíčková

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Svíčková na smetaně.
Nebo hledejte podobné podle části názvu svíčková smetaně .
Hledat podobné recepty na internetu jako Svíčková na smetaně

Naši partneři