Svíčková omáčka recept

Redakce

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření90 minPočet porcí4 porce

Svíčková omáčka je asi nejznámější českou omáčkou vůbec. Nesmí chybět na žádném slavnostním rodinném obědě.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 700 g hovězího masa na svíčkovou
  • 200 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • 70 g slaniny
  • 100 g másla
  • 1 menší celer
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • špetka tymiánu
  • sůl
  • cukr
  • citronová šťáva


Způsob přípravy

Svíčková omáčka je asi nejznámější českou omáčkou vůbec. Nesmí chybět na žádném slavnostním rodinném obědě. Důkladně omyté maso prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Polijeme ho rozpuštěným máslem, posypeme nakrájenou cibulí, nakrájenou kořenovou zeleninou a přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. V lednici vše necháme odležet do druhého dne. Pak maso s kořením a zeleninou přendáme do pekáče, podlijeme trochou vody a přikryté dusíme v troubě doměkka. Podle potřeby během pečení podléváme. Měkké maso vyndáme a z pekáče také odstraníme kuličky koření a bobkový list.

Pekáč přendáme na plotnu, přisypeme hladkou mouku, promícháme a orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni omáčku povaříme. Je-li příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec omáčku propasírujeme přes síto a podle chuti dosolíme, nebo dokyselíme citronovou šťávou, popřípadě přidáme trochu cukru. Měkké maso nakrájíme přes vlákno a jednotlivé porce vložíme do omáčky. Podáváme s knedlíky a můžeme ozdobit brusinkami a plátkem citronu.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Svíčková omáčka recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Svíčková omáčka.
Nebo hledejte podobné podle části názvu svíčková omáčka .
Hledat podobné recepty na internetu jako Svíčková omáčka

Kde najít informace



×