Nabídka
Přidej
recepty

Tarte tatin podle Josefa Maršálka


Francouzský obrácený koláč z křehkého těsta je plný zkaramelizovaných jablek, a tomu prostě nejde odolat. A když s receptem pomůže známý pekař Josef Maršálek, úspěch je zaručen. Tuto delikatesu rozhodně stojí za to vyzkoušet!
(celý recept)

Francouzský obrácený koláč z křehkého těsta je plný zkaramelizovaných jablek, a tomu prostě nejde odolat. A když s receptem pomůže známý pekař Josef Maršálek, úspěch je zaručen. Tuto delikatesu rozhod...

Ingredience receptu

  • 2 kg jablek (nejlépe odrůda Pink Lady)
  • 150 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • meruňkový džem (není nutný)
  • Na křehké těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 35 g studené vody
  • 2 g soli

Způsob přípravy

Mouku, studené máslo a sůl smícháme ve větší míse a rukama z nich vytvoříme drobenku. Přilijeme studenou vodu a vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň chvíli uležet v chladu.

Jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydloubneme z nich jádřince. Připravíme si pánev, která je vhodná pro použití i do trouby. Většinou jsou to pánve s kovovou rukojetí.

V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, jen sporadicky směs promícháme a cukr necháme rozpustit. Vypneme sporák a do pánve naskládáme jablka tak, aby byla na stojato a těsně vedle sebe.

Těsto vyndáme z chladničky a vyválíme z něj placku. Měla by být o pár centimetrů větší než je průměr pánve. Pomocí válečku těsto přeneseme k pánvi a rozložíme ho na jablka. Přesahující okraje zahneme směrem dovnitř. Špičkou nože těsto přibližně na sedmi místech propíchneme.

Troubu předehřejeme na 180 - 190°C a koláč (i s pánví) pečeme asi 50 minut. Poté ho vyndáme z trouby, přiklopíme velkým talířem, opatrně slijeme přebytečnou tekutinu a dezert vyklopíme na talíř.

Tarte tatin lze také potřít meruňkovou marmeládou, která nejen dodá konečnou tečku, ale také kolář zakonzervuje a on vydrží déle “jedlý”. Dezert podáváme horký, v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou. Báječně však chutná i ve vychladlém stavu.


  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Koláče

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu tarte tatin podle josefa maršálka .
Hledat podobné recepty na internetu jako Tarte tatin podle Josefa Maršálka

Naši partneři