recepty

Tradiční velikonoční šoldra


Tato tradiční velikonoční delikatesa je oblíbená především ve Slezsku. V podstatě se jedná o kynuté těsto na chléb plněné slaninou, uzenou plecí, párky, ale třeba i klobásou. Těsto můžete naplnit jakýmkoliv masem, které máte rádi. Třeba v Portugalsku se dělá podobný chleba, ovšem plněný kuřecím masem, uzenou šunkou, treskou i sardinkami. ..
(celý recept)

Tato tradiční velikonoční delikatesa je oblíbená především ve Slezsku. V podstatě se jedná o kynuté těsto na chléb plněné slaninou, uzenou plecí, párky, ale třeba i klobásou. Těsto můžete naplnit jaký...

Ingredience receptu

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 2 kostky droždí
  • 1 lžičku soli
  • 5 dkg cukru
  • 1,5 dcl oleje
  • 1/2 l uzené polévky bez tuku
  • 1 kostka 100% tuk Lukana
  • uzené maso

Způsob přípravy

Den před pečením si uvařím uzené maso, polévku nechám zchladit a seberu z ní tuk. Droždí necháme vykynout ve vlažné polévce s cukrem a troškou mouky. Vykynuté droždí vlijeme do mouky, přidat sůl, olej a těsto necháme kynout. Jakmile vám těsto nakyne, rozválejte ho na plát a zabalte do něj uzené maso. Maso zabalíme ideálně do tvaru chleba.

Vyválenou půlku těsta dáme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo na plech a necháme 15 minut odstát. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Vložte plecovník z kynutého těsta pečte dozlatova. Občas můžete potřít vajíčkem.


  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Pečivo

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu tradiční velikonoční šoldra .
Hledat podobné recepty na internetu jako Tradiční velikonoční šoldra

Naši partneři