Tato tradiční velikonoční delikatesa je oblíbená především ve Slezsku. V podstatě se jedná o kynuté těsto na chléb plněné slaninou, uzenou plecí, párky, ale třeba i klobásou. Těsto můžete naplnit jakýmkoliv masem, které máte rádi. Třeba v Portugalsku se dělá podobný chleba, ovšem plněný kuřecím masem, uzenou šunkou, treskou i sardinkami.
(celý recept)
Tato tradiční velikonoční delikatesa je oblíbená především ve Slezsku. V podstatě se jedná o kynuté těsto na chléb plněné slaninou, uzenou plecí, párky, ale třeba i klobásou. Těsto můžete naplnit jaký...
Den před pečením si uvařím uzené maso, polévku nechám zchladit a seberu z ní tuk.
Droždí necháme vykynout ve vlažné polévce s cukrem a troškou mouky. Vykynuté droždí vlijeme do mouky, přidat sůl, olej a těsto necháme kynout. Jakmile vám těsto nakyne, rozválejte ho na plát a zabalte do něj uzené maso. Maso zabalíme ideálně do tvaru chleba.
Vyválenou půlku těsta dáme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo na plech a necháme 15 minut odstát. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Vložte plecovník z kynutého těsta pečte dozlatova. Občas můžete potřít vajíčkem.