Trdelník recept
Kdo by neznal trdelník? Oblíbená staročeská pochoutka na trzích a zábavných akcích.
Zkusme si ho udělat sami doma.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 5 polévkových lžic cukr - skořicový
- olej (vejce)
- 2 ks vajíčka
- 42 g droždí
- 250 ml polotučné mléko
- 500 g mouka - polohrubá
- 3 polévkové lžíce moučkový cukr
- 80 g tuk
Způsob přípravy
Kdo by neznal trdelník? Oblíbená staročeská pochoutka na trzích a zábavných akcích. Zkusme si ho udělat sami doma. Uvidíte, že to zvládnete. Nejdříve si uděláme kvásek. Dáme si do hrníčku rozdrobené droždí a posypeme maličko cukrem. Přidáme asi lžíci mléka a zamícháme. Čekáme až bude hotový kvásek. Do mísy si nasypeme mouku, cukr a vyklepneme vajíčka. Přidáme tuk. Přilijeme mléko a dáme kvásek. Promícháme a vytvoříme těsto. Teď bude těsto půl hodiny odpočívat, někde v teple.
Mezi tím si do mísy nasypeme skořicový cukr a rozšleháme si v jiné misce vajíčko. Potom si na silikonovém vále rozválíme vykynuté těsto. Rádýlkem nakrájíme na proužky. Proužky otočíme kolem trubiček např. na kremrole. Zapneme si troubu na 180°C. Mašlovačkou potřeme trdelník olejem (nebo vajíčkem). Potom ho ponoříme do skořicového cukru a dáme péci zhruba na 8 minut. Hotové sundáme a můžeme servírovat.