Tvaroh je skvělý mléčný výrobek. Bohatý je na bílkoviny, dodá tělu energii a obsahuje i další prospěšné látky - například vápník, draslík, hořčík, mangan, měď, které se postarají o pevné kosti a zuby. Na dezertu jehož základ tvoří tvaroh, si mohou pochutnat i ti, kteří dbají na zdravý životní styl. (celý recept)
Tvaroh je skvělý mléčný výrobek. Bohatý je na bílkoviny, dodá tělu energii a obsahuje i další prospěšné látky - například vápník, draslík, hořčík, mangan, měď, které se postarají o pevné kosti a zuby....
1 sáček kypřícího prášku do pečiva s vinným kamenem
3 tvarohy v kostce (ne vaničkové)
350 ml mléka
150 g másla
3 vejce
1 menší panák rumu
Způsob přípravy
V míse smícháme sypké přísady, tedy mouku, cukr a kypřící prášek. V druhé míse vyšleháme vejce, tvaroh, mléko a rum. Pokud bude třeba, tvaroh ještě lehce doslaďte cukrem.
Středně velký plech nebo zapékací mísu vymažeme máslem. Dno posypeme 200 gramy sypké směsi, na ni nalijeme tvarohovou směs a tu zasypeme zbývající sypkou směsí. Poslední vrstva bude máslo. To musí být dobře vychlazené, aby se dalo na koláč nahrubo nastrouhat.
Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 35 minut. Zda je buchta upečená zjistíme tak, že se kraje budou oddělovat od stran. Po vychladnutí se koláč trochu propadne, to je ale v pořádku.