Tvarohový koláč s ostružinami recept
Tvarohový koláč s ostružinami je vyloženě letní moučník. S čerstvým ovocem neuděláme chybu. Nemáme-li po ruce zrovna ostružiny, klidně je nahradíme jiným letním ovocem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g ostružin
- těsto:
- 120 g másla
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vejce
- 90 g cukru krupice
- tvarohová náplň:
- 170 g cukru moučka
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 1 vanilkový pudink
- 250 ml plnotučného mléka
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Na vál vysypeme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, uděláme do ní důlek, vyklepneme do něj vejce, přidáme změklé máslo a cukr a uhněteme hladké těsto.
Těsto vyválíme na placku asi 35 x35 cm a přeneseme ji na vymazaný plech.
Připravíme si tvarohovou náplň. V mléce rozmícháme vanilkový pudink. V míse smícháme cukr s tvarohem, vejci a vanilkou. Do této směsi pak vlijeme mléko s pudinkem a promícháme. Vznikne řidší náplň, kterou nalijeme na těsto na plechu. Na tvaroh pak naklademe omyté ostružiny.
V předehřáté troubě koláč pečeme 30 až 40 minut. Po upečení ho vyndáme z trouby a necháme vychladnout.