Vánoční úly recept
Vánoční úly (nebo také včelí úly, vosí hnízda) to je jeden z druhů nepečeného vánočního cukroví, které na vánoce připravovaly už naše babičky. Vždycky nám chutnaly.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g máslových sušenek
- 180 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 4 lžíce rumu
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce vody
- 1 žloutek
- 1 lžíce kondenzovaného mléka
- 100 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 balení kulatých dětských piškotů
Způsob přípravy
Vánoční úly (nebo také včelí úly, vosí hnízda) to je jeden z druhů nepečeného vánočního cukroví, které na vánoce připravovaly už naše babičky. Vždycky nám chutnaly. Máslové sušenky rozdrtíme válečkem na prášek, přidáme vlahé máslo, cukr, rum, kakao a trochu vody. Vypracujeme těsto a uložíme na pár hodin do chladna. Náplň připravíme utřením žloutku, cukru, másla a trochy mléka.
Formičku na úly vysypeme moučkovým cukrem a vtlačíme dovnitř vychlazené těsto ze sušenek. Uprostřed uděláme malý důlek, který vyplníme žloutkovou náplní a uzavřeme kulatým piškotem. Hotový úl opatrně vyklepneme z formičky. Cukroví uložíme do chladna a necháme trochu uležet.