Vdolky z kynutého těsta ozdobené povidly máme rádi. Můžeme použít třeba švestková povidla, ale klidně také marmeládu, třeba meruňkovou, jahodovou, prostě tu naši nejoblíbenější.
Zdroj fotografie: Facebook.com (celý recept)
Vdolky z kynutého těsta ozdobené povidly máme rádi. Můžeme použít třeba švestková povidla, ale klidně také marmeládu, třeba meruňkovou, jahodovou, prostě tu naši nejoblíbenější.
Zdroj fotografie: ...
1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky a droždí rozmícháme v hrnku s trochou vlažného mléka. Na teplém místě necháme vykynout kvásek.
Mezitím nasypeme do mísy hladkou mouku, přidáme zbylé mléko, cukr, špetku soli, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Uhněteme hladké těsto. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi hodinu.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a z kousků těsta vypracujeme malé bochánky. Naskládáme je na vymazaný plech, rukou je trochu zploštíme a necháme kynout na plechu ještě asi 10 minut.
Nyní každý vdolek potřeme rozehřátým máslem a v předehřáté troubě všechny upečeme dozlatova. Doba pečení je asi 20 až 35 minut podle velikosti vdolečků.