Vegan butter chicken recept
Přinášíme čistě veganskou verzi populárního indického jídla Butter chicken. Oproti tradičnímu receptu nahradíme kuřecí maso s tofu, které je připraveno naprosto unikátním způsobem a oproti originálnímu receptu nepoznáte rozdíl. Za pouhých 30 minut máte hotový naprosto delikátní oběd za pár peněz.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 bloky bílého tofu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 čajové lžičky soli
- Omáčka:
- 2 lžíce veganského másla (nebo olivového oleje)
- 1 velká cibule, nakrájená na malé kostičky
- 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru (nebo 1 lžička sušeného)
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžíce koření garam masala
- 1 čajová lžička kari prášku
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
- 1 čajová lžička soli
- 30 ml rajčatové pasty
- 1 konzervované plnotučné kokosové mléko
- Servírování::
- 4 šálky vařené bílé nebo hnědé rýže
- Nakrájený koriandr
- Veganský chléb naan
Způsob přípravy
Zabalte blok tofu do papírových ručníků. Na zabalený tofu položte talíř nebo pánev a na to položte něco těžkého například knihy. Nechte tofu 20 minut lisovat, aby se z něj dostala všechna voda. Tento krok můžete přeskočit, pokud získáte velmi pevné tofu.
Předehřejte troubu na 400 stupňů a vyložte plech pečícím papírem.
Nakrájejte tofu na kostičky a dejte ho do velkého uzavíratelného sáčku spolu s olivovým olejem, kukuřičným škrobem a solí. Sáček pořádně uzavřete a pořádně v něm vše promíchejte. Tofu potom vytáhněte ze sáčku a rovnoměrně rozložte na plech a pečte 25-30 minut, dokud nebude krásně zlatavé a křupavé
Zatímco se tofu peče, připravte si omáčku: 2 polévkové lžíce veganského másla rozpustíte ve velké pánvi na středně vysokém ohni. Na másle restujte cibuli dozlatova, přidejte zázvor a česnek a restujte ještě jednu minutu. Přidejte koření, sůl, rajčatový protlak a kokosové mléko. Mícháme do hladka a poté za častého míchání dusíme zhruba 5-10 minut. Když je tofu hotové, přidejte ho do omáčky a promíchejte, aby se kousky obalily. Podávejte rýží basmati nebo veganským chlebem Naan. Ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem.