Nádivka s mladými kopřivami k velikonocům neodmyslitelně patří. Tento recept je poněkud netradiční, protože je z celozrnného pečiva a je na 100 % veganský. Zachutná i milovníkům masa, kteří příliš neholdují zdravému životnímu stylu. (celý recept)
Nádivka s mladými kopřivami k velikonocům neodmyslitelně patří. Tento recept je poněkud netradiční, protože je z celozrnného pečiva a je na 100 % veganský. Zachutná i milovníkům masa, kteří příliš neh...
300 ml Mandlového, sojového nebo jiného rostlinného mléka
1 balení uzeného tempehu
hrst nasekaných mandlí
svazek jarní cibulky
100 g čerstvého špenátu nebo kopřiv
1 malý pórek
hrst pokrájené petrželky
1 červená cibule
50 g tofu uzené + 50 ml Rostlinného mléka
50 g ovesné mouky – pomleté ovesné vločky
1 lžička černé soli
1 lžička kurkumy
špetka muškátového oříšku
lahůdkové droždí podle chuti
Způsob přípravy
Nejprve přivedeme k varu zeleninový vývar společně s rostlinným mlékem, nastrouháme do směsi špetku muškátového oříšku a za stálého míchání přisypeme polentu. Vaříme do zhoustnutí cca 10 minut. Poté, co bude polenta hustá, ji odstavíme a necháme vychladnout (můžeme ji přelít do většího pekáčku, aby rychleji vychladla).
Mezitím si na pánvi orestujeme cibulku, ke které přidáme nakrájený pórek a půlku uzeného tempehu nakrájeného na malé kostičky. Dáme stranou a nakrájíme si jarní cibulku, špenát a petržel.
Smícháme vychladlou polentu se směsí restovaného pórku s tempehem a sekaným špenátem, cibulky a petrželky. Do směsi přidáme ještě tofu vaječnou směs. Tu si vyrobíme tak, že rozmixujeme tofu s rostlinným mlékem a dochutíme černou solí s kurkumou.
Nakonec do směsi vmícháme ještě posekané mandle a dochutíme podle chuti lahůdkovým droždím, kurkumou, černou solí a zahustíme ovesnou moukou.
Polovinu směsi nalijeme do chlebíčkové formy a posypeme zbytkem nakrájeného tempehu. Poté přidáme zbytkem směsi a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 až 35 minut.