Vegetariánská Laksa recept
Láska na první pohled i ochutnání. Tato vydatný polévka z Malajsie je plná chutí připravuje se jak z rýžových, tak z vaječných nudlí. Existuje mnoho regionálních variant Laksy a jednotlivé recepty se od sebe mohou značně lišit. Základní dělení může být podle toho, zda je v receptu použito kokosové mléko, či nikoliv.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Ingredience na laksa pastu:
- 3-4 lžíce Pokud spěcháte můžete použít zakoupenou red curry pastu místo přípravy vlastní.
- 3 střední šalotky, nakrájené zhruba na plátky
- 4 stroužky česneku
- 2 stonky citronové trávy, bílá část nasekaná (zbytek však ponechte)
- 40 g zázvoru nebo galangal, zhruba nakrájené na plátky
- 4 čerstvé červené chilli papričky nebo sušené thajské chilli namočené ve vroucí vodě
- 1 polévková lžíce (přibližně 1 list) nori (opékané mořské řasy používané pro sushi), roztrhané na kousky
- 2 lžíce rýžového oleje
- 1 lžíce kurkumy
- 1 lžíce kuliček koriandru
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička sladké mleté papriky
- Vývar:
- 1,2 l / 5 šálků vegetariánského bujonu
- 1¼ lžička jemné soli (podle chuti)
- 400 ml plnotučného kokosového mléka
- šťáva z ½ limetky (podle chuti)
- 1½ lžičky cukru ideálně kokosového (podle chuti)
- Servírování:
- dušená zelená zelenina: brokolice, pak choi, špenát
- 200 g ploché rýžové nudle, vařené
- 250 g zakoupeného tofu nebo smaženého / pečeného tofu
- 200 g čerstvých fazolových klíčků, čerstvý nasekaný koriandr
- 4 vejce natvrdo
Způsob přípravy
Mixérem či kuchyňským robotem rozmixujte všechny ingredience na red curry pastu. Pokud používáte red curry pastu již koupenou stačí postupovat v dalších krocích přípravy.
Do hrnce na polévku přidejte 2 lžíce oleje a přidejte curry pastu, smažte ji velmi pomalu (na nízkém ohni) po dobu nejméně 10 minut za stálého míchání.
Přilijte cca 1,5 l vody s vegetariánským bujonem, osolte a přidejte cukr. Dále přidejte všechny zbytky citronové trávy, které nepadly do pasty, kromě velmi vnějších listů. Zakryjte nádobu a přiveďte polévku k mírnému vaření. Vařte asi 30 minut.
Vylovte kousky citronové trávy štěrbinovou lžící a vyhoďte. Pomalu vmíchejte kokosové mléko a šťávu z limetky.
Do hlubokých talířů dejte uvařené nudle, tofu a zalijeme vývarem. Nakonec ozdobíme klíčky a čerstvým koriandrem. Nahoru můžete dát také vejce natvrdo.