Velikonoční jidáše recept

Redakce

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření120 minPočet porcí10 porcí

Velikonoční jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem, na které zadělávaly těsto ve Škaredou středu už naše prababičky, aby byly hotové na Zelený čtvrtek. Voní vanilkou a medem a rozhodně budou skvělým doplněním našeho velikonočního pohoštění, protože o těchto jarních svátcích se také setkáváme se spoustou přátel.

Velikonoční jidáše charakterizují nejlépe dvě věci - kynuté těsto a med, kterým se tato pochoutka odjakživa sladí. Jejich sladkost předznamenává jaro, během kterého se očekává plodnost a hojnost. Zavinutý tvar velikonočních jidášů připomíná provaz, na němž se oběsil jeden z apoštolů Jidáš.

To byla nešťastná postava biblických dějin. Podle legendy nejednoznačná figura. V průběhu staletí nicméně převážil výklad, že Jidáš zradil Ježíše. Po poslední večeři, jíž se oba účastnili, se všichni odebrali do zahrady. Tam Jidáš polibkem jako tajným znamením identifikoval Ježíše jako proroka, a tak jej Židé mohli ukřižovat. Velikonoční jidáše během Velikonoc tento bájný příběh připomínají. Nám v dnešní době evokují jaro a život, který se probouzí k novému cyklu.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • těsto :
  • 150 ml mléka
  • 1 vanilinový cukr
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 40 g cukru
  • 100 g ořechů
  • půl kostky droždí
  • 1 citron
  • 500 g hladké mouky
  • poleva :
  • 20 ml rumu
  • 2 lžičky medu
  • 30 g másla
  • na posypání :
  • cukr moučka


Způsob přípravy

Velikonoční jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem, na které zadělávaly těsto ve Škaredou středu už naše prababičky. Voní vanilkou a medem a rozhodně budou skvělým doplněním našeho velikonočního pohoštění, protože o těchto jarních svátcích se také setkáváme se spoustou přátel.

Připravíme si kvásek z droždí, trochy teplého mléka, lžíce mouky a špetky cukru. Vše promícháme a uložíme do tepla. Ořechová jádra umeleme.

V míse smícháme prosátou hladkou mouku s vejcem, cukrem, mletými ořechy, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem. Přidáme vzešlý kvásek a důkladně uhněteme hladké těsto. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout na teplém místě asi hodinu.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme na několik dílů, z nichž uválíme válečky. Ty pak tvarujeme do pokroucených preclíčků nebo uzlíků. Přendáme je na vymazaný plech a necháme ještě 20 minut kynout.

Když jidáše ještě trochu vykynou, vložíme plech do trouby předehřáté na 200 stupňů a upečeme je dozlatova. Mezitím smícháme rum s medem a rozpuštěným máslem a ještě horké pečivo touto směsí potřeme.

Hotové jidáše nakonec zlehka posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj fotografie: Wikimedia.org


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Velikonoční jidáše recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Velikonoční jidáše.
Nebo hledejte podobné podle části názvu velikonoční jidáše .
Hledat podobné recepty na internetu jako Velikonoční jidáše

Kde najít informace



×