Velikonoční sladká roláda recept
Velikonoční roláda! Proč ne? Užijme si sladké pokušení i na Velikonoce, s jedinečnou zavinovací roládou, kterou můžete ozdobit dle svého!
Pokud vám někdy někdo řekl, že vyrábění rolády je jednoduchá záležitost, kecá. Nebo je to nejšikovnější kuchař pod sluncem. Ale spíš kecá. Například těsto na roládu se může drobit nebo všelijak lámat. Není to nic snadného roládu zavinout. Jenže když se vám to podaří, je to slast pro ješitnou duši. Vyhráli jste nad hmotou.
Co se týká náplně, tam je pole neorané, terra incognita, ve velké míře se tam uplatní vaše fantazie. Plnit roládu patří k těm zábavnějším činnost při její výrobě, tak si to užijte a naplňte ji vším, co máte rádi. Dobrou chuť!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 5 ks vejce
- 110 g hladké mouky pšeničné
- 100 g moučkový cukr
- 1 lžíce tuku / oleje
- marmeláda či krém na naplnění
Způsob přípravy
Z bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh. To samé uděláme se zbylými žloutky a druhou polovinou cukru. Do větší mísy tyto dvě pěny smícháme a lehce vmícháme i mouku se lžící oleje. Opatrně promícháme, dokud nevznikne jednolité našlehané těsto.
Na plech vystlaný pečícím papírem roztáhneme těsto do tenké placky.
Pečeme v předem předehřáté troubě na 200°C po dobu deseti minut.
Ihned po vyndání stočíme. Až korpus vychladne, znovu ho rozmotáme a potřeme marmeládou či krémem anebo náplní podle výběru. Korpus znovu stočíme a roláda je na světě. Ještě ji dáme na 20 minut do chladu odležet. Nechte si chutnat!