recepty

Vepřový bok na šalvěji se švestkovou omáčkou


Pikantní švestková omáčka perfektně doplňuje vepřové maso nebo kachnu. Můžete si ji připravit dopředu a uskladnit ve sterilovaných sklenicích. Využijte letošní švestkové sezóny a připravte si doma tuto delikatesu...
(celý recept)

Pikantní švestková omáčka perfektně doplňuje vepřové maso nebo kachnu. Můžete si ji připravit dopředu a uskladnit ve sterilovaných sklenicích. Využijte letošní švestkové sezóny a připravte si doma tu...

Ingredience receptu

  • Vepřový bok:
  • 2 kg vepřového boku s kostí
  • 1 lžíce lístky šalvěje, nakrájené nadrobno
  • 4 stroužky česnek, utřený
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • brambory a listová zelenina jako příloha
  • Švestková omáčka:
  • 1 velké kyselé jablko, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené
  • 350 g vypeckované švestky
  • 10 lístků šalvěje, nakrájené nadrobno
  • 225 g sušené meruňky
  • 185 g cukr krupice
  • 150 ml bílý vinný ocet
  • 1 červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená

Způsob přípravy

Předehřejte troubu na 220 °C. Maso osušte papírovou utěrkou a kůži nařízněte do mřížky. Do zářezů vetřete sůl a pepř. V hmoždíři rozmělněte šalvěj s česnekem a vepřový bok směsí potřete. Maso pečte 30 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte další 1½ hodiny.

Mezitím si připravte omáčku. Jablko rozvařte v šesti polévkových lžících vody, bude to trvat přibližně 10 minut. Poté přidejte ostatní suroviny. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Zabere to nejméně 45 minut. Omáčku ochutnejte, a bude-li málo sladká, doslaďte ji.

Vepřové potřete asi 2 polévkovými lžícemi omáčky a pečte ještě 30 minut. Kůže by měla být křupavá a maso křehké.

Podávejte se zbývající omáčkou (studenou nebo ohřátou, dle libosti), bramborami a listovou zeleninou.


  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Vepřové

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu vepřový bok šalvěji švestkovou omáčkou .
Hledat podobné recepty na internetu jako Vepřový bok na šalvěji se švestkovou omáčkou

Naši partneři